Philips Paviljoen herbouwen met 3d betonprinten?

Philips Paviljoen 3d betonprinten

Na de wereldtentoonstelling van 1958 werd het Philips Paviljoen afgebroken. Volgens CyBe Construction en Summum Engineering is herbouw mogelijk met 3d betonprinten. Komt er een nieuw geprint paviljoen in Eindhoven?

Expo 58 Philips Paviljoen

Een gebouw dat helaas niet langer heeft mogen staan dan de wereldtentoonstelling waarvoor het werd gebouwd, is het Philips Paviljoen. Het 20 meter hoge paviljoen met een totale oppervlakte van 560 vierkante meter, was de Nederlandse trots van de Expo 58 in Brussel. Het bouwwerk bestond uit prefab betonnen panelen, gestort op een aarden mal, die geplaatst werden op houten steigers in een raamwerk van betonnen kolommen. Vervolgens werd een 17 meter lange overspanning gevormd door middel van kabels. Deze methode was in 1958 nog relatief eenvoudig te realiseren door de lage arbeidskosten. Het is spijtig dat het bijzondere paviljoen na de Expo 58 werd afgebroken.

Herbouwen

De droom om het paviljoen naar Eindhoven te halen leeft al lange tijd. Diverse pogingen vanuit het Eindhovense bedrijfsleven, de TU-E en de politiek tonen aan dat de wens voor een herbouwd Philips Paviljoen nog altijd sterk leeft. Meerdere partijen hebben zich onder meer in 2019 al ingezet voor herbouw van het paviljoen. Door middel van 3d betonprinten, lijkt het mogelijk om de langverwachte reconstructie van het Philips Paviljoen te realiseren, ditmaal op het terrein van Strijp-S.

Uit de haalbaarheidsstudie CyBe Construction en Summum Engineering blijkt, naar hun zeggen, dat de kosten van het nieuwe concept beduidend lager zijn dan die van de eerdere plannen. Met een goede constructieberekening en het efficiƫnt toepassen van 3d betonprinten lijkt het te verwezenlijken.

Gaat herbouw lukken?

Helaas is de variant met plannen voor herbouw uit 2019 stil komen te liggen door zorgen rond funding en de exploitatie. Een beperkende factor op dat moment was ook de bouw van het Chinees Paviljoen, pal naast de voor het Philips Paviljoen beoogde plek. De plannen liggen echter klaar en de haalbaarheidsstudie heeft aangetoond dat de techniek de mogelijkheid biedt om het bouwwerk aanzienlijk goedkoper te herbouwen dan met voorgaande plannen zonder 3d beton printen.

Ook blijkt uit nieuwe visualisaties dat het Chinees Paviljoen en Philips Paviljoen gemakkelijk naast elkaar kunnen staan. De uitdaging ligt nu in het vinden van een nieuwe partij die potentieel ziet, ook in de exploitatie. CyBe Construction en Summum Engineering stellen voor om het in te richten als een nationaal museum voor innovatieve bouwmethoden of centrum voor technologie start-ups. Mocht je een beter idee hebben voor de locatie, laat het dan aan hen weten.

Advertisment ad adsense adlogger