Riek Bakker wint ARC14 Oeuvre Award

Kop van Zuid

Prof. Riek Bakker, stedebouwkundige en directeur van Riek Bakker Advies, is dit jaar de winnaar van de ARC14 Oeuvre Award. Zij is al meer dan veertig jaar een leidende stem in de Nederlandse stedebouw en ruimtelijke ontwikkeling. Haar bijdrage aan de ontwikkeling van Nederland is overal zichtbaar. In 1976 richt ze samen met Ank Bleker Bureau Bakker en Bleeker op.

Belangrijke ontwerpen uit die periode zijn ondermeer het Wollenfoppenpark in Nederland en het prijsvraagontwerp voor Parc de la Villette in Parijs. Haar grote doorbraak begint, als zij in 1986 directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam wordt en met veel energie en overtuigingskracht de ontwikkeling van de Kop van Zuid tot stand brengt. Sindsdien is zij niet meer weg te denken uit de stedebouw en de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland, en voert ze het debat aan over de stedelijke transformatie en de rol die het ruimtelijke ontwerp hierbij speelt.
In 1987 is ze medeoprichter van BVR waarvan ze tot 2007 directeur is. Vanuit dit bureau werkte ze onder andere aan de ontwikkeling van Vinex wijk Leidse Rijn te Utrecht, met als hoogtepunt de overkapping van de A2 en de aanleg van een centraal park. Sinds 2004 is zij directeur van Riek Bakker Advies en werkte zij aan uiteenlopende stedelijke, infrastructurele, ecologische en regionale plannen.

Consistent en inspirerend
De jury looft Riek Bakker om haar consistente en inspirerende bijdrage aan de vernieuwing van de stedebouwkundige praktijk in Nederland en de positie die ze het ontwerp durft te geven in de Nederlandse ruimtelijke ontwikkeling. Bakker geniet een grote publieke bekendheid door de manier waarop ze complexe stedelijke processen weet vlot te trekken. Bakker onderscheidt zich door haar directe manier van communiceren waarbij ze de verschillende partijen en hun verschillende standpunten inzet om het beoogde doel te behalen. Dat niet elke stakeholders dat doel op de voorhand onderschrijft, maar achteraf altijd wel, toont niet alleen haar kracht in het proces maar ook haar visie op de opgave.

Liefde en fascinatie
Bakker weet de verschillende coalities te benutten voor een stedelijk agenda. En in al die processen benut ze de kracht van het ontwerp en de ontwerpers. Dat is, vindt de jury, een tot nog toe te zeer onderbelichte kracht van Bakker: haar liefde en fascinatie voor de kracht van het ontwerp. Deze inspirerende kern van haar aanpak verdient volgens de jury, juist ook in de huidige tijd een grotere bekendheid. Zij ontwikkelde een eigen methode, door de jury omschreven als “een inclusieve methode waarbij iedereen meedoet, het ontwerp inspireert en analyseert en tegelijkertijd het stuur nooit uit handen wordt gegeven”.
Dankzij deze methode bouwt ze aan een indrukwekkend oeuvre, aanvankelijk door zelf te ontwerpen, later als de persoon die stedelijke processen regisseert en daarbij het ontwerp op indrukwekkende wijze weet uit te dagen, te stimuleren en te positioneren.

ARC14
ARC14 is een reeks prijzen voor zowel gerenommeerde bureaus als jonge professionals. Dit jaar schreven meer dan 200 ontwerpers in voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, interieur en architectuur. Het werk wordt beoordeeld door vakkundige jury’s. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 27 november 2014 in Amsterdam.
De ARC14 Oeuvre Award wordt jaarlijks toegekend aan een architect of een persoon uit een aanverwante discipline die een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De prijs is een initiatief van de redactie van de Architect. Met de prijs wil de uitschrijver een persoon eren die op dit moment actief bezig is in het vakgebied, die een stevige en substantiële bijdrage levert aan de opgave en de discussie daarover en die dit op een consistente wijze doet.
De award wordt op 27 november 2014 uitgereikt tijdens de ARC14 Award Show in Amsterdam. De winnaar zal bij deze bijeenkomst de key note speech uitspreken. Hier meer informatie.

Jury
De jury van de ARC14 Oeuvre Award bestaat uit Henk Ovink (voorzitter, Ministerie I&M, Hurricane Sandy Rebuilding Task Force), Aart Oxenaar (Academie van Bouwkunst Amsterdam), Rients Dijkstra, (maxwan a+u, college rijksadviseurs) en Harm Tilman (secretaris, de Architect)

Advertisment ad adsense adlogger