TU/e Industrial Design en De Meeuw, gaan structureel samenwerken. De samenwerking richt zich primair op het realiseren van innovaties die de beleving en het comfort van de gebruikers van de gebouwen het bedrijf realiseert, verhogen, zo bericht men vandaag.
Of het nu gaat om het verhogen van woongenot voor bewoners, een optimale leeromgeving voor leerlingen en studenten, een veilige en huiselijke zorgwoning voor ouderen of een flexibele werkomgeving op een kantoor. De samenwerking is gestart met een pilot waarin 31 studenten werkten aan innovaties voor NEZZT, waarmee De Meeuw met een flexibel woonconcept een alternatief biedt voor de statische traditionele bouw.
Van bouw naar wonen
De samenwerking met de TU/e past in het streven van het bedrijf om samen met partners innovatieve oplossingen te ontwikkelen die passen in een tijd waarin mensen anders gaan wonen, werken en leven.
Dennis Bol, Marketing Manager bij De Meeuw: “De Meeuw maakt de stap van bouwen naar wonen. Van het leveren van vierkante meters naar het verzorgen van een comfortabele woning, een optimale leeromgeving of een fijne huiselijke zorgwoning. De samenwerking met innovatiepartner TU/e helpt ons om de dynamische bouwmethode die wij als specialist in flexibel bouwen gewend zijn te hanteren, te verrijken naar de binnenzijde van de gebouwen en woningen. En daarbij optimaal gebruik te maken van de laatste technologische ontwikkelingen. Wat vandaag nog niet bestaat, kan morgen al realiteit zijn. Dat vraagt om vermogen om vooruit te kijken en vooruit te denken. Om interactiviteit en samenwerking.”
Lamp met to-do-list
NEZZT, het nieuwe, aanpasbare woonconcept van De Meeuw leende zich bij uitstek voor een eerste project in de samenwerking met de TU/e. NEZZT vormt een flexibele woonomgeving die mee verandert met de behoeften en wensen van bewoners in de verschillende fasen van hun leven. Woningen van NEZZT wijzigen, groeien, krimpen en passen zich moeiteloos aan nieuwe situaties en gebruikers aan.
31 studenten Industrial Design werkten in 13 projectgroepen aan slimme oplossingen die kunnen worden toegepast in de dynamische woonomgeving van NEZZT. Van een lamp met een ingebouwde to-do-list, een keuken die je actief helpt met koken tot een designobject dat inzicht geeft in energieverbruik en besparing stimuleert. Allemaal mogelijkheden in de toekomstige woonconcepten. Volgende stap in het project is dat voor de meest veelbelovende projecten een businesscase wordt uitgewerkt.
Toepasbaarheid
Voor de TU/e betekent de samenwerking met De Meeuw een kans om studenten te laten kennismaken met de praktijk van de bouw. Bart Hengeveld, assistent professor in de Designing Quality in Interaction onderzoeksgroep en co-projectleider vanuit de TU/e:
“In deze samenwerking leren studenten wat erbij komt kijken om ideeën en innovaties daadwerkelijk te kunnen toepassen in de praktijk. De NEZZT context biedt studenten een concreet canvas waarop ze hun ideeën over leven met technologie kunnen loslaten, zonder dat the sky the limit is.”
Een impressie van de oplossingen die door de studenten zijn gepresenteerd: