Circulair plan ‘Sample’ in Buiksloterham

Circulair plan Sample van KondorWessels in Amsterdamse Buiksloterham

Het plan Sample van Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed heeft de tender gewonnen voor de ontwikkeling van kavel 19 in het Amsterdamse Buiksloterham. Sample wordt energieneutraal tijdens gebruik en moet een blauwdruk worden voor de circulaire samenleving. In Sample komen ruim 355 huishoudens te wonen.

“Winnende plan Sample van KondorWessels Vastgoed geeft vorm aan de nieuwe circulaire samenleving”

Plan

Sample is naar een ontwerp van Space&Matter, Mecanoo, ZUS en Verdedig Noord en bestaat uit drie circulaire gebouwblokken met een totaal BVO van circa 48.000 m2. Het plan bestaat uit onder andere vrije sectorkoopwoningen, middeldure huurwoningen, sociale huurwoningen en productieve bedrijvigheid.

Sample

Onlangs is hiervoor de optieovereenkomst met de gemeente Amsterdam ondertekend. De gemeente prijst de circulariteit in het ontwikkelconcept dat zinspeelt op het concept van ‘sampling’, een term gebruikt in het hiphopgenre waarmee bestaande elementen worden gecombineerd tot nieuwe muziek.

Samplen in hiphop gaat over delen, hergebruiken en herscheppen. Het concept voor de ontwikkeling van kavel 19 is geïnspireerd op de fundamenten van deze muziekstroming. Het principe van ‘sampling’ wordt in dit project niet alleen toegepast op de architectuur van het gebouw, maar ook ingezet voor het bijbehorende programma en gebruik.

Samenwerking

Sample is een samenwerking tussen KondorWessels Vastgoed, Verdedig Noord, Space&Matter, Mecanoo, ZUS, Metabolic, Finch Buildings, TRAJECT Adviseurs & Managers, Arup en Sweco. In Sample komen circa 357 huishoudens te wonen.

De gebouwblokken, gelegen tussen de Papaverweg en het Johan van Hasseltkanaal, hebben diverse woningtypologieën en buitenruimtes, deels uitkijkend over het water. Naast verschillende daktuinen en binnentuinen komen in zeventien gemeenschappelijke ruimtes de belevingswerelden van alle bewoners en gebruikers samen.

Centraal

Solidariteit, wederkerigheid, gedeelde verantwoordelijkheid en gastvrijheid staan centraal in deze ontwikkeling. Maar een circulaire samenleving is niet vanaf papier te ontwikkelen. Die moet groeien vanuit de gemeenschap zelf.

Daarom werken KondorWessels Vastgoed en Space&Matter samen met een groot aantal lokale organisaties zoals Common City Development en Verdedig Noord, een bewonersorganisatie uit Amsterdam-Noord die strijdt tegen de gentrificatie van de stad.

Een deel van deze partijen krijgt straks een prominente plek in het complex. Verdedig Noord zal ervoor zorgdragen dat er met hun programmering andere lokale initiatieven aanhaken. De activiteiten en samenwerkingsvormen die uit dit concept voortvloeien zullen van meerwaarde zijn voor bewoners en ondernemers uit omliggende wijken in Amsterdam-Noord.

De Sample samenwerking:

– Ontwikkelaar: KondorWessels Vastgoed en Common City Development (gedelegeerd ontwikkelaar).
– Architectuur: Space&Matter, Mecanoo.
– Partner: Verdedig Noord.
– Circulariteit: Metabolic.
– Stedenbouw en landschap: ZUS (Zones Urbaines Sensibles).
– Energie, installatie en dDuurzaamheid: TRAJECT Adviseurs & Managers.
– Parametrisch ontwerp: Arup.
– Urban Mining: New Horizon.
– Ecologie: Dr. Marco Roos en De Dakdokters.
– Constructie: Sweco.
– Modulaire houtbouw: Finch Buildings.

Afbeelding Sample van KondorWessels, circulair plan in Amsterdamse Buiksloterham:
KondorWessels Vastgoed, Space&Matter, Mecanoo, ZUS. Render: Vivid-Vision

Advertisment ad adsense adlogger