Het eerste tiny house van Nederland staat in Alkmaar. Of toch in Ouddorp? Deze week verscheen er zowel in tv-programma EenVandaag, als op RTV Rijnmond, een bericht over het eerste tiny house van Nederland. Het ging echter om twee verschillende huisjes. Beide bewoners hebben hun tiny house, een gebouwtje van maximaal 50 vierkante meter op wielen, zelf gebouwd en beiden zeggen dat ze de eerste zijn. De verwachting is in ieder geval dat er sprake is van het begin van een grotere beweging in Nederland.
Het ligt er natuurlijk net aan hoe nauw men het neemt met de voorwaarden die bepalen of iets een Tiny House is. Een Tiny House, zoals omschreven door de Tiny House Movement in de VS, voldoet in Nederland niet aan het bouwbesluit. Het huisje in Alkmaar is het eerste dat, zonder dat sprake is van een bestemmingsplan, van de gemeente de ruimte krijgt om bewoont te worden.
Tiny House of yurt
Het huisje wordt bewoond door Marjolein Jonker uit Oudkarspel. Tegen EenVandaag laat ze weten met haar huisje van krap 20 vierkante meter een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te willen laten. Dit was reden voor de gemeente om haar bij wijze van proef de ruimte te geven om legaal op het terrein van de oude Gasfabriek te staan. Wanneer de proef bevalt, zullen er nog vijf plekken voor een tiny house in Alkmaar bij komen. Om echt door te breken in Nederland, dient het bouwbesluit veranderd te worden, zodat tiny houses en yurts, de populaire Mongoolse nomadententen, officieel geplaatst mogen worden in Nederland. Het huisje van Jonker is volledig zelfvoorzienend.
Wie is de eerste?
Dat geldt ook voor het Tiny House in Ouddorp, waar Martijn Wenting en Irene Ubeda in ‘hun droom’ wonen. Zij staan met hun huisje op camping De Klepperstee. Twee zonnepanelen zorgen voor elektriciteit. Het huisje is zelfs door de RDW goedgekeurd als caravan, waardoor het op de openbare weg mag rijden, vertelt Wenting aan RTV Rijnmond. Wie nu precies de eerste is? Het bericht van RTV Rijnmond is van 18 mei, dat van EenVandaag van 23 mei. Het huisje in Alkmaar is door de gemeente echter officieel als Tiny House geaccepteerd, terwijl het gebouwtje in Ouddorp blijkbaar de status heeft van caravan. En dat terwijl de gebouwtjes op de afbeeldingen wel erg veel op elkaar lijken.
Nieuwe woonvormen
Het aantal kleinschalige en nieuwe woonvormen neemt in Nederland, in navolging van andere landen, een vlucht. Het lijkt erop dat men aan de drempel staat van een nieuwe ontwikkeling die de komende jaren grootschalige vormen aan gaat nemen. Flexibel wonen, verplaatsbare huizen, klein oppervlakte en een zelfvoorzienend karakter, zijn belangrijke kenmerken van de beweging die gaande is. Het kleine oppervlakte van de huisjes kan daarbij gecompenseerd worden door het feit dat de huisjes eenvoudig plaatsbaar zijn. De huisjes zijn dus kunnen dus in een ruimtelijke of landelijke omgeving kunnen staan. Mits dat wordt toegestaan.