BDR Thermea Group bereidt zich voor op de eerste real-life proeven van een waterstofketel voor commerciële toepassingen.
“We werken aan het 100% waterstof geschikt maken van ons volledige ketelassortiment”
Het is een belangrijke volgende stap in de energietransitieagenda van BDR Thermea. Deze volgt op succesvolle proeven met honderd procent waterstofketels voor residentieel gebruik die het bedrijf sinds 2019 in Europa uitvoert.
De pure waterstofketels stellen commerciële gebruikers in staat om het potentieel van waterstof aan te boren, of ze nu alleen worden gebruikt, of in een hybride configuratie met een warmtepomp.
Proeffase
Na uitgebreide tests van de innovatieve waterstoftechnologie in het R&D-centrum in Apeldoorn, bereidt BDR Thermea Group prototypes voor op real-life demonstraties in heel Europa.
Daarbij zullen de verschillende gebruikerscases van de waterstofketel te zien zijn. Denk aan toepassingen op locaties van lokale waterstofopwekking met opslagoplossingen, en/of in een hybride opstelling met een warmtepomp, waarbij de waterstofketel de piekbelastingen op het elektriciteitsnet zal dekken.
Deze proeffase biedt ook een waardevolle kans voor alle belanghebbenden – van nutsbedrijven tot leveranciers van energienetten, overheden en gebouweigenaren. Zij kunnen hierdoor meer te weten komen over het potentieel van waterstof voor verwarming.
flexibele oplossingen
Er is geen wondermiddel op het gebied van klimaatoplossingen. Met een verscheidenheid aan opties en mogelijke toekomstscenario’s zijn commerciële gebruikers op zoek naar flexibele en toekomstbestendige oplossingen.
“We werken momenteel aan het honderd procent waterstof-ready maken van ons volledige assortiment commerciële ketels in Europa. De meeste ketels in ons huidige portfolio zijn 20% waterstof-ready. Maar we zullen ook een conversiekit lanceren voor toekomstige ketels, waarmee zij kunnen overschakelen van aardgas naar honderd procent waterstof”, zegt Cabral.
Energietransitie
Er zijn meerdere scenario’s voor de samenleving om warmte koolstofvrij te maken, variërend van volledige elektrificatie tot het toepassen van hybrides en groene gassen. Recent onderzoek, gepubliceerd doorGuidehouse, geeft aan dat een scenario waarin biogas en groene waterstof worden toegepast samen met een hoog niveau van elektrificatie, de snelste, soepelste en meest betaalbare overgang naar hernieuwbare energiebronnen biedt.
Het gebruik van schone gassen, zoals waterstof en biomethaan naast een hoog niveau van elektrificatie, biedt voordelen in termen van totale kosten voor de samenleving, bruikbaarheid en sociale acceptatie. Bovendien vermindert dit de piekbelasting van verwarming met meer dan vijftig procent – beoordeeld tijdens een windstille en donkere winterweek.
Voor deze momenten, waarop de opwekking van hernieuwbare energie uit natuurlijke bronnen laag is, kunnen groene gassen het overnemen en voldoen aan de energievraag.
Zuivere waterstofketel
Voor het concept van de honderd procent waterstofketel geldt dat zij net zo goed presteren als aardgasketels. Met een modulatiediepte van 1:5 en vergelijkbare output, efficiëntie, responsiviteit, digitale interfaces en afmetingen, hebben servicemonteurs slechts beperkt extra opleiding nodig.