Woonpioniers, wie heeft beste initiatief realisatie betaalbare woningen

Woonpioniers, wie heeft beste initiatief realisatie betaalbare woningen

VPRO Tegenlicht ging op zoek naar pioniers, mensen met nieuwe ideeën en initiatieven die betaalbare woningen willen realiseren. Stemmen voor het beste woonidee of -initiatief kan vanaf woensdag 14 april.

“Inmiddels hebben al meer dan honderd woonpioniers zich aangemeld”

We zitten middenin een wooncrisis, die vooral jonge mensen raakt. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Intussen neemt dak- en thuisloosheid toe. Zo erg dat Nederland inmiddels ‘zelfredzame daklozen’ kent. Deze daklozen hebben soms gewoon een baan en slapen in hun auto. De crisis in de volkshuisvesting is compleet.

Snelle oplossingen zijn er niet, maar wachten op de politiek voelt ook niet goed. Dus waar en hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe en duurzame woonplekken voor 2030?

VPRO Tegenlicht ging op zoek naar pioniers, mensen met nieuwe ideeën en initiatieven die betaalbare woningen willen realiseren. Wie draagt bij aan het creëren van 1 miljoen betaalbare, duurzame woonplekken voor 2030 met nieuwe inzichten en/of nieuwe technologie? En wie lobbyt zich suf voor lagere huren of geeft nieuw elan aan de volkshuisvesting van de toekomst? Inmiddels hebben al meer dan honderd woonpioniers zich aangemeld.

Lees ook: Van huizenfabriek tot MiniTopia

Stemmen

Stemmen voor het beste woonidee of -initiatief kan vanaf woensdag 14 april via vpro.nl/pioniers. Zodoende wordt de publiekswinnaar gekozen. Op woensdag 12 mei kiest een vakjury uit de inzendingen de VPRO Tegenlicht woonpionier van 2021 tijdens een feestelijke finale in Pakhuis de Zwijger.

De vakjury bestaat uit:

Zeno Winkels
Zeno Winkels is algemeen directeur van de Woonbond. Dat is een landelijke vereniging die de belangen van huurders moet behartigen. Bijvoorbeeld door hun rechtspositie te versterken tegenover verhuurders, koepelorganisaties en overheidsinstanties. Met ongeveer anderhalf miljoen huishoudens die aangesloten zijn, vertegenwoordigt de Woonbond meer dan de helft van alle huurders in Nederland. Winkels studeerde milieu- en agrarische economie in Wageningen. Daarna werkte hij bij TU Delft, de Technische Universiteit van Stockholm, en Climate-KIC, een organisatie die zich richt op verduurzaming, gefinancierd door de Europese Unie.

Desirée Uitzetter
Desirée Uitzetter is directeur Gebiedsontwikkeling bij projectontwikkelaar BPD en houdt zich bezig met de woonuitdagingen van nu en morgen. Uitzetter is daarnaast ook nog actief als voorzitter bij NEPROM, de vereniging van professionele projectontwikkelaars. Als voorzitter vertegenwoordigt Uitzette de belangen van projectontwikkelaars, en draagt ze bij aan vernieuwing in de sector. Zo werkt ze samen met onder meer natuurorganisaties, ov-partners en overheden. Uitzetter is al langere tijd actief op het snijvlak van publiek en privaat. Voorheen werkte ze als partner bij Stec Groep en adviseerde ze overheden en woningcorporaties over het bouwen van duurzame leefomgevingen.

Leo Oorschot
Na zijn studie architectuur en urban design aan TU Delft ging Leo Oorschot aan de slag bij verschillende architectenbureaus. Momenteel werkt Oorschot als postdoc bij het ‘1M Homes’-initiatief van TU Delft. Deze projectgroep focust zich op vragen over hoe, waar, en voor wie de komende tijd 1 miljoen woningen moeten worden gebouwd in Nederland. Vragen over duurzaamheid, betaalbaarheid en gezondheid komen hierin samen.

Marja Elsinga
Marja Elsinga is in het dagelijks leven hoogleraar Wonen aan de TU Delft en onderzoekt oplossingen voor huisvestingsproblemen. Ook begeleidt ze promovendi uit de hele wereld op het gebied van huisvesting. Daarnaast is ze lid van de Raad van Commissarissen van woningcorporatie Ymere. Elsinga heeft meer dan twintig jaar ervaring in het leiden van huisvestingsonderzoek dankzij opdrachten van de Europese Commissie en weet als geen ander wat er speelt op de Nederlandse woningmarkt. Haar doel is om de uitdagingen rond wonen op de agenda te krijgen in het onderwijs, bij politici en in onderzoeksprogramma’s.

Voor meer informatie over de woonpioniers van VPRO Tegenlicht klik hier.

Woonpioniers, wie heeft beste initiatief realisatie betaalbare woningen

Advertisment ad adsense adlogger