Prins Clausbrug in Dordrecht ‘beste brug van Nederland’

Prins Clausbrug in Dordrecht ‘beste brug van Nederland’

De Prins Clausbrug in Dordrecht mag zich de beste brug van het land noemen. De brug tussen de wijk Stadswerven en de historische binnenstad heeft de Nationale Staalprijs 2022 in de wacht gesleept in de categorie ‘Infrastructuur’.

“De Prins Clausbrug heeft een uniek bewegingsprincipe”

Ingenieursbureau Iv-infra uit Sliedrecht, is verantwoordelijk voor het constructief ontwerp van de hypermoderne en bijzondere fiets- en voetgangersbrug.

Bewegingsprincipe

Het architectonisch ontwerp is van René van Zuuk Architects. De brug heeft een uniek bewegingsprincipe: een rechtopstaande ballastmast die met een pendelstaaf overeind wordt gehouden en de brug in elke stand in evenwicht houdt.

Een zeer uitdagend project waar bovendien met uiterste precisie aan moest worden gewerkt: de Prins Clausbrug is gerealiseerd met een maximaal toelaatbare afwijking op de vormgeving van slechts 5 millimeter.

Realisatie

Iv-Infra voerde het constructief ontwerp uit in opdracht van de bouwcombinatie Dura Vermeer – Hillebrand / ASK Romein, die verantwoordelijk is voor de realisatie van de brug. De gemeente Dordrecht is de opdrachtgever van het gehele project. Een impressie van het eindresultaat is te hier zien.

Opening

De brug over het Wantij werd op vorig jaar geopend door Prinses Beatrix en vormt een belangrijke schakel in de toekomstige snelfietsroute. Door het architectonisch ontwerp en de zorgvuldige uitwerking tot een haalbaar constructief ontwerp heeft de Prins Clausbrug naast een uniek bewegingsmechanisme, ook een unieke uitstraling.

Lees ook: Nieuwe brug over de Maas.

Foto: Topview Luchtfotografie, Michael Limburg

Advertisment ad adsense adlogger