Ruimte voor de rivier, extra voorbereiding op klimaatverandering hard nodig

Klimaatverandering,-ruimte-voor-de-rivier.jpg

Er is een aangepast plan, Ruimte voor de Rivier 2.0, gelanceerd. Met dit nieuwe plan is beter in te spelen op de klimaatverandering, de waterbehoefte en de veiligheid rond de rivieren, water- en vaarwegen.

Barry Madlener: “Ruimte voor de Rivier 2.0 is een fantastisch plan, we houden Nederland hiermee veiliger dan ooit”

We krijgen in ons land steeds vaker te maken met zeer warme, natte en droge periodes. Dit zorgt, zeker ook in het rivierengebied, voor extreem hoogwater en voor periodes met langdurig en extreem laagwater.

Belangrijk

Waterwegen en rivieren zijn belangrijk, zeker voor het deltagebied dat Nederland is. Ze voeren te veel water af en ze zijn economisch belangrijk als vaarweg voor schepen. Daarnaast zijn ze leefomgeving voor dieren, planten en mensen. De waterwegen zorgen dat gewassen en natuur kunnen groeien. Ook wordt er drinkwater uit gewonnen.

“Ruimte voor de Rivier 2.0 is een fantastisch plan, we houden Nederland hiermee veiliger dan ooit. Tegelijkertijd zorgen we dat ook in drogere periodes de rivieren bevaarbaar blijven en dat we in die tijd het zoet water beter kunnen verdelen en gebruiken”, zo laat minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat weten. Mark Harbers van het vorige kabinet maakte onder andere ook al plannen om het tekort aan zoet water tegen te gaan.

Klimaatverandering

Het rivierengebied staat voor meerdere uitdagingen. Zo is er steeds vaker meer en (te) veel water om af te voeren. Dat wordt veroorzaakt door hevigere regenbuien in ons land of de buurlanden. Vanwege de klimaatverandering smelten de gletsjers sneller, ook dat zorgt voor extra water door onze rivieren en waterwegen. Nederland moet beter beschermd worden tegen overstromingen en droogte.

Door dezelfde klimaatverandering komt het ook vaker voor dat er een tijd geen regen valt. De waterstand in onze rivieren en waterwegen zakt daardoor. Het gevolg hiervan is dat de scheepvaart in de problemen komt of dat gebieden met natuur en landbouw uitdrogen. Er is extra ruimte voor de rivier nodig. Juist om in natte tijden water te kunnen bufferen en overstromingen tegen te gaan. Ruimte om in droge perioden het gebufferde water te kunnen gebruiken voor mens en natuur.

Ruimte voor de Rivier 2.0

Met het programma Ruimte voor de Rivier 2.0 worden uitdagingen opgepakt. Uitdagingen op het gebied van waterafvoer, bevaarbaarheid, verdroging van landbouw en natuur. Maar ook de waterkwaliteit, zoetwaterverdeling, drinkwatervoorziening en recreatie.

Brede samenwerking

Verschillende samenwerkende partijen kwamen overeen het rivierengebied structureel anders in te richten. Die herinrichting kost ruimte. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt. Dat zijn keuzes over waar er extra ruimte voor de rivier wordt gecreëerd. Maar ook over hoe uitslijting van de rivierbodem kan worden tegengegaan.

De bij het plan Ruimte voor de Rivier 2.0 betrokken partijen zijn: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de waterschappen, provincies, gemeenten en de Deltacommissaris.

Zie ook:
Rotterdam en Waterschap zijn het uiteindelijk eens over buitendijks bouwen.
Klimaatadaptief bouwen moet de norm worden.
Mark Harbers: “Kies verstandige locaties om te bouwen”.

Bronnen: Rijksoverheid, Ruimte voor de Rivier, Waterschappen, Deltacommissariaat en Wikipedia.

Advertisment ad adsense adlogger