Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht

Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht

De zeespiegel stijgt mogelijk veel sneller dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van Deltares dat 18 september naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De komende jaren vindt de grootste dijkversterkingsoperatie ooit plaats

Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Zonder een actief klimaat- en energiebeleid is het dweilen met de kraan open en wordt de schade door extreme weersomstandigheden onbeheersbaar.”

Nu voorbereiden

De snellere zeespiegelstijging komt doordat het landijs op Antarctica mogelijk eerder afbreekt en smelt. De gevolgen hiervan kunnen vanaf 2050 merkbaar worden. Dat betekent dat Nederland zich nu al moet voorbereiden en aanpassingen moet doen aan de inrichting van Nederland.

Dit gebeurt binnen het Deltaprogramma, de opdrachtgever van het onderzoek. Binnen dit programma versterken Rijkswaterstaat en de waterschappen de komende 30 jaar 1.100 kilometer dijken: de grootste dijkversterkingsoperatie ooit.

Actief klimaat- en energiebeleid

De resultaten van het onderzoek bevestigen dat Nederland actief moet werken om de klimaatdoelstellingen van het Parijsakkoord te behalen. De voorziene Klimaatwet is hiervoor een belangrijk instrument. De Unie van Waterschappen wijst erop dat een actief klimaat- en energiebeleid nodig is om verdere klimaatverandering te beperken. Duurzame energie moet daarom een prioriteit zijn voor alle overheden, bedrijfsleven en inwoners.

Hans Oosters: “Er is een snelle overgang naar duurzame energie nodig om verdere klimaatverandering te beperken. Een ambitieus klimaatakkoord is hiervoor absoluut noodzakelijk.”

Lees het volledige rapport

Advertisment ad adsense adlogger