Houtkachel branden, wat zijn de regels?

Houtkachel branden, wat zijn de regels?

In de wintermaanden wordt er weer vaker gebruik gemaakt van een houtkachel als (bij-) verwarming. Wat zijn de eisen en regels rond het gebruik en de plaatsing van een houtkachel en houtstook? En waar kan ik zien wat het stookadvies is en wat zijn dan de criteria?

Uitstootnormen houtkachel

Houtkachels moeten aan bepaalde uitstootnormen voldoen, anders mogen ze niet verkocht worden. De normen zijn vastgelegd in een Koninklijk besluit en hebben betrekking op zowel de uitstoot als het rendement van de kachel. Als een houtkachel niet aan deze eisen voldoet, mag deze niet verkocht worden.

Houtkachels kunnen niet verboden worden in Nederland, omdat de Europese wetgeving het toestaat om houtkachels te verkopen in Europa. Wel moeten houtkachels sinds januari 2022 voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Hierin staat onder meer dat kachels nog maar 40 milligram fijnstof per kuub mogen uitstoten en moeten houtkachels een rendement hebben van minstens 65 procent*.

Daarnaast zijn er voorschriften omtrent de plaatsing van de rookgasafvoer. In een houtkachel mag alleen brand- en stukhout met een vochtigheid van minder dan 20 procent verbrand worden.

Plaatsing van de rookgasafvoer

Er zijn voorschriften omtrent de plaatsing van de rookgasafvoer. Deze voorschriften zijn echter geen wetten en hebben dus geen wettelijke verplichting. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij de installatie van een houtkachel.

Brandstof

In een houtkachel mag alleen brand- en stukhout met een vochtigheid van minder dan 20 procent verbrand worden. Zaagsel, chemisch behandeld hout, verlijmd hout, snoeiafval en huishoudelijk afval zijn verboden.

Onderhoud kachel

Een jaarlijks onderhoud van een houtkachel is niet verplicht. Toch is het aan te raden om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Dit is goed voor de veiligheid en de werking van de kachel. Denk ook aan het laten reinigen van het rookgaskanaal. Laat een schoorsteenveger de schoorsteen- en schoorsteenpijp reinigen. Zo voldoet u ook aan eventuele verzekeringseisen en voorkomt u dat kleine mankementen grote problemen worden.

Keuring

Een keuring voor de ingebruikname van een houtkachel is niet verplicht. Toch is het verstandig om een specialist te raadplegen bij de installatie van een houtkachel in uw woning.

Regels gemeente

Gemeenten kunnen beleid maken en regels opstellen voor het gebruik van houtkachels en open haarden. Ook zijn lokale regels mogelijk voor houtstook buitenshuis, zoals vuurkorven en buitenhaarden. In het omgevingsplan van gemeenten kunnen lokale regels voor houtstook staan. Het is belangrijk om rekening te houden met deze regels bij de installatie en het gebruik van een houtkachel.

Update RIVM aangepaste Stookwijzer

Het RIVM heeft de criteria van de Stookwijzer onderzocht en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geadviseerd deze te herzien. Bij windkracht twee of minder wordt nu ‘code rood’ afgegeven. Ook wordt er nu stookadvies voor tijdsblokken van zes uur gegeven. De aangepaste Stookwijzer is ook als app beschikbaar.

De Stookwijzer geeft per postcode de actuele situatie weer. Een stookalert is een actieve oproep om niet te stoken bij extreem ongunstige weersomstandigheden.

Kachel op hout branden, wat zijn de regels?

* De Europese richtlijn spreekt in bijlage II, lid 1 a-iv over: “De seizoensgebonden energie-efficiëntie voor ruimteverwarming van toestellen voor lokale ruimteverwarming met gesloten voorkant die andere vaste brandstoffen dan samengeperst hout in de vorm van pellets gebruiken, bedraagt minimaal 65 procent”.

Door vele houtkachel leveranciers wordt in hun informatie en op hun website gesproken en geschreven over een energie-rendement van 75 procent. Dit (b)lijkt niet juist, maar is mogelijk door deze leveranciers al zo weergegeven in verband met onderhanden of verwachte aanpassingen van de eisen en wetgeving inzake.

Lees ook:
Kennis brandveiligheid is ondermaats.

Advertisment ad adsense adlogger