Op het Marineterrein in Amsterdam is het innovatieve, blauw-groene dak SmartRoof 2.0 geopend.
De verdamping en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken wordt nu wetenschappelijk onderzocht
Het hete, bitumen dak van gebouw ‘002’ is omgevormd tot een verkoelende, groene oase in de stad. Op dit dak in Amsterdam wordt de komende twee jaar uniek wetenschappelijk onderzoek gedaan. Er wordt gekeken naar het koelend effect van verdamping en het tegengaan van het stedelijk hitte-eiland-effect.
Ook kan het dak intense regenbuien opvangen en daarmee wateroverlast voorkomen. Nu het klimaat verandert, kunnen dit belangrijke maatregelen zijn om de stad leefbaar te houden.
Lichtgewicht substraat
SmartRoof 2.0 is aangelegd om de verdamping en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken wetenschappelijk te onderzoeken en te verbeteren. Daarnaast bestuderen de onderzoekers of het mogelijk is een groot aantal inheemse plantensoorten te laten groeien op een dun, lichtgewicht substraat.
In een drainagelaag wordt regenwater opgevangen. Via een slim, capillair systeem gaat het terug naar de wortels van de planten. Op deze manier verdampt de meerderheid van het regenwater. Overbelasting van het riool en wateroverlast in de straten wordt hiermee voorkomen.
Uniek weegsysteem
De onderzoekers houden via sensoren de waterhuishouding en beplanting zorgvuldig in de gaten. De verdamping wordt direct gemeten met een weegsysteem. Deze is ingebouwd in het dak, een wereldprimeur. Het levert een schat aan informatie op.
Er valt namelijk veel te winnen op de daken van Amsterdam: naast recreatieve toepassingen kunnen de daken veel nuttige functies vervullen voor stad en inwoners.
Internationale samenwerking
SmartRoof 2.0 is een belangrijk, internationaal onderzoeksdak. Het project is een samenwerkingsverband tussen Drain Products Europe, Aedes Real Estate, KWR, Gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel & Gooi en Vecht, Waternet en Bureau Marineterrein Amsterdam.
Het gaat om een tweejarig onderzoeksproject (2017-2018), mede gefinancierd uit de toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken.