Het dak van museum NEMO in Amsterdam is aan groot onderhoud toe. Het krijgt een multifunctionele invulling met veel groen, een plein en openluchtpodium. Het nieuwe dak biedt straks een weids uitzicht over de stad.
“Hoogste stadsplein van Nederland op NEMO wordt groener, duurzamer en krijgt een openluchtpodium”
Architect van het iconische gebouw, Renzo Piano, had met het dak van NEMO destijds een Italiaans piazza voor ogen. De nieuwe invulling van het dak wordt gebaseerd op de visie van Piano, de toekomstplannen van NEMO en met aandacht voor vergroening en verduurzaming. In het nieuwe ontwerp wordt het dak een groene oase met openluchtpodium. Wetenschap en technologie wordt in een afwisselend programma op het dak geagendeerd.
Groen dak NEMO
Het nieuwe groene, duurzame NEMO dak is een bijzonder project. Er wordt een nieuw ecosysteem op hoogte gecreëerd. Het draagt met de helft van het dak beplant bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid van de stad. Brede, groene borders vormen een onderkomen voor allerlei dieren en planten.
Op het hoogstgelegen deel van het dak krijgt de natuur de vrije hand, lager op het dak zal de beschutting groener en dichter beplant zijn. De beplanting wordt er duurzaam geïrrigeerd en gevoed. De verlichting zal het bioritme van de natuur zo min mogelijk verstoren. Centraal op het dak wordt een duurzaam houten vloer gemaakt.
Ingrijpend
De verbouwing is complex. Rutger Hamelynck van NEMO licht toe: “Het dak lekt dus onderhoud is noodzakelijk, maar we hebben dit moment aangegrepen om een grootschalige renovatie door te voeren waarbij duurzaamheid leidend is. Bijvoorbeeld in het gebruik van materialen, energievoorziening en bewatering. Bovendien bleek de verbouwing een enorme uitdaging door onze fundering. Wat niet veel mensen weten is dat NEMO gebouwd is op de IJ-tunnel.
Om de dakbedekking aan te passen en de isolatielaag te vervangen, moeten alle betonplaten worden verwijderd. Het plaatsen van kranen is door het zware gewicht daarom niet zonder risico. Dat vraagt om vindingrijkheid en expertise. En ook nog met zo min mogelijk overlast voor onze bezoekers, want het museum blijft tijdens de verbouwingsperiode gewoon open voor publiek”.
Multifunctioneel
Op het dak kunnen bezoekers het groen ervaren via wetenschap en technologie. Zo wordt de duurzame techniek van het groen zichtbaar en voelbaar gemaakt. Bezoekers gaan zelf op onderzoek uit. Onder meer door zelf lucht -en waterkwaliteit te meten, vogels en bijen te tellen en nog veel meer.
Het nieuwe dak met plein en openluchtpodium biedt veel extra mogelijkheden. “Van sterren kijken, film, muziek, lezingen door de stadsecoloog tot openluchtconferenties. Het dak wordt een plek voor verwondering, kennis en inspiratie. Jong en oud, professionals en leken, wetenschappers, technici, uitvinders en makers gaan elkaar daar ontmoeten. Dat past in onze toekomstvisie waar NEMO nog meer bruist en voor nog meer mensen van betekenis is”, verteld directeur Géke Roelink.
Het wordt in de eerste helft van 2025 geopend en cadeau gegeven aan de 750 jarige stad Amsterdam. Tijdens de Toekomst10Daagse van 12 tot en met 21 juni 2025 zal er een feestelijk opening zijn.
Hulp en uitvoerenden
Het nieuwe dak is mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidieregeling Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed, VriendenLoterij, Zadelhoff Cultuurfonds, Stichting Goede Doelen Nh1816 en de Vrienden van NEMO.
Ontwerp en uitvoering is in handen van Renzo Piano Building Architects, Ooijevaar Bevlogen Bouwers en Dev. Real Estate Project Management. Maar ook de gemeente Amsterdam, constructeur Royal Haskoning DHV, groenleverancier John Koomen, landschapsarchitect Helli Pangalou en Copijn.
Bron: NEMO Science Museum.
Beeld: DigiDaan en Renzo Piano.
Zie ook: Groendak en zonnepanelen samen toepassen.