Circulaire woonwijk in Rotterdam

Circulaire woonwijk in Rotterdam

Vijf consortia, waaronder Janssen de Jong Projectontwikkeling en haar partner Sustainer Homes, ontwikkelen de meest duurzame en de eerste volledig circulaire woonwijk van Nederland. Een grotendeels zelfvoorzienende woonbuurt met negentien woningen in de Rotterdamse wijk Heijplaat.

Via een app hebben de bewoners inzicht in het verbruik en de opwekking per woning

De circulaire woonwijk is een initiatief van SUS-ateliers van de Hogeschool Rotterdam, die extreem duurzame projecten ontwikkelen. Het wordt een levend laboratorium, waarin de systemen en technologieën worden getest en onderzocht door studenten van alle jaargangen en meerdere disciplines.

Een pilot zonder commercieel gewin, maar van groot maatschappelijk belang gezien de noodzaak te verduurzamen en kennis te ontwikkelen om slimme en duurzame woonwijken te realiseren. Het doel is om aan te tonen dat een collectieve benadering veel effectiever en goedkoper (lagere woonlasten) is dan de gangbare aanpak om individuele woningen te verduurzamen.

Smart grid

Bestaande systemen en technologieën worden samengebracht in één collectief informatiesysteem voor de opwekking, opslag en de conversie van energie, water en voedsel. Het idee is dat door de synergie tussen de systemen en tussen de woningen op slimme, efficiënte en zuinige wijze gebruik wordt gemaakt van warmte, elektriciteit en water.

Sensoren en slimme meters verzamelen data. Een smart grid bepaalt vervolgens op basis van data-analyses welke handelingen nodig zijn. Moet de opgewekte energie direct naar een woning voor het gebruik van de wasmachine of worden opgeslagen in de buurtbatterij? Moeten de watertanks in de woningen aangevuld worden of moeten de moestuinen besproeid worden?

Via een app hebben de bewoners inzicht in het verbruik en de opwekking per woning en op buurtniveau. En als er een monteur aan te pas moet komen is deze direct op de hoogte. Studenten van de Hogeschool Rotterdam testen en onderzoeken de systemen en technologieën.

Vijf consortia

– Leemkas (samenwerking van KWSA Rotterdam, HOBO Bouw en kassenbouw en Oskam Leembouw)
– Superuse Studios G-House (samenwerking van Onsia Architectuur en Rijnsdorp Architect)
– Sustainer (samenwerking van Janssen de Jong Projectontwikkeling en Sustainer Homes)
– ReUse House (samenwerking van Doepel Strijkers Architecten, Waalbouw en WDA)

 

Programma

– Circa 19 woningen van hergebruikte of biobased materialen met een ‘materiaal paspoort’ en demontabel voor recycling of hergebruik, dankzij modulaire bouw snel plaatsbaar, aanpasbaar en gemakkelijk te herbestemmen aan het eind van de levensduur.
– Energiesystemen om zelf energie op te wekken en op te slaan.
– Regenwaterfiltering om zelf het opgevangen regenwater te zuiveren.
– Helofytenfilter om zonder riool te functioneren.
– Gemeenschappelijke tuin met groente en fruit.
– Vernieuwende ICT-toepassingen.

Bron: Janssen de Jong Projectontwikkeling

Advertisment ad adsense adlogger