Eindhoven heeft met Heijmans een overeenkomst afgesloten voor het ontwerp van een collectief warmtenet. Het is bedoeld voor de bestaande woningen en gebouwen in Eindhoven Noordoost om deze aardgasvrij te maken. Het gaat in de eerste fase om 1.800 huurwoningen, corporatiebezit en particuliere woningen.
“Het collectief warmtenet is potentieel bedoeld voor het aardgasvrij maken van 8.000 woningen in Eindhoven”
Warmtebron
De rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Van Oldenbarneveltlaan in Eindhoven is de bron van warmte die benut gaat worden voor het warmtenet. Men onderzoekt de meest efficiƫnte manier om deze restwarmte te benutten.
Alternatief
De realisatie van het collectief warmtenet draagt bij aan een duurzaam en – naar verwachting – betaalbaar alternatief voor aardgas in Eindhoven Noordoost. Ook zorgt het voor de verlaging van de CO2 uitstoot. De exploitatie komt in handen van de gemeente Eindhoven. Dit in afwachting van de Wet Collectieve Warmte. In september dit jaar gaat men met het warmtenet van start. Voor elke vervolgstap neemt de raad een besluit. De inwoners worden daar telkens bij betrokken.
Rik Thijs, wethouder klimaat en energie van de gemeente Eindhoven: “Voor onze inwoners is het belangrijk om een alternatief voor aardgas goed te onderzoeken. Daar hoort het ontwerpen van een warmtenet bij. We zijn blij dat we nu de kennis en expertise van Heijmans. We gaan de ingewikkelde puzzel samen te leggen en de volgende stap zetten. Voor de inwoners van Eindhoven Noordoost is het belangrijk om het vooral uitvoerbaar te houden”.
Hoeveel woningen aan collectief warmtenet?
Heijmans ontwerpt samen met de gemeente het collectief warmtenet voor het aardgasvrij maken van in eerste instantie 8.000 woningen. In deze fase gaat het om 1.800 woningen. In de overeenkomst is vijf jaar onderhoud opgenomen. De omzetwaarde voor Heijmans is 35 miljoen euro voor het ontwerp en de realisatie van de eerste fase.
Uitdaging
“Dit project kost logischerwijs meer tijd en is arbeidsintensiever dan het realiseren van een warmtenet in een nieuwbouwwijk. Naast de technische kant, is er de impact op bewoners, infrastructuur en woningen. Met de gemeente gaan we de uitdaging aan om dit collectieve warmtenet te realiseren”, aldus Maarten Kokshoorn van Heijmans.
Bron: Heijmans en Gemeente Eindhoven.