Aan de Rijswijkstraat in Amsterdam is de afgelopen jaren een kantoor getransformeerd tot wooncomplex. Het project ontving onlangs een kwaliteitsverklaring voor de aansluiting op het stadswarmtenet van Westpoort Warmte in Amsterdam west. Getransformeerd kantoor met duurzame stadswarmte.
De verklaring is afgegeven omdat is aangetoond dat stadswarmte voor meer dan 90 procent bijdraagt aan de duurzame energievoorziening van het complex
Kwaliteitsverklaring
Voor het wooncomplex aan de Rijswijkstraat in Amsterdam West is de eerste kwaliteitsverklaring uitgereikt die verband houdt met de aansluiting op het stads warmtenet van Westpoort Warmte. De verklaring – van het onafhankelijke bureau BCRG – toont aan dat het warmtenet voor meer dan 90% procent bijdraagt aan de duurzame energievoorziening van het complex. Clever Real Estate, een samenwerking tussen leegstandbeheerder Camelot Europe en vastgoedontwikkelaar KlokGroep, beschouwt de verklaring als de kroon op het transformatieproces. “Bijna twee jaar geleden was het nog een troosteloos leeg kantoor, nu wonen er ruim 220 mensen in één van de meest duurzame gebouwen van de stad.”, aldus directeur Rinze Verbeek.
Een groot deel van de warmte komt uit de afvalverbrander van het AEB en er zijn meerdere partijen die biomassawarmte leveren aan het warmtenet. Het getransformeerde gebouw scoort mede daardoor een uitzonderlijk hoge en duurzame score, een A label voor het gebouw zelf en het A+ label voor de appartementen in het gebouw.Een technisch onafhankelijk bureau heeft, op verzoek van de eigenaar Clever Real Estate het pand beoordeeld. Door de slimme keuzes die bij de transformatie van dit project zijn gemaakt, staat er nu een pracht van een energiezuinig en duurzaam gebouwd wooncomplex in Amsterdam-West. Senior Consultant Daniel Awater van Nuon: “Een kwaliteitsverklaring is voor niet technici lastig te volgen, daarom is het mooi dat er nu een onafhankelijke check is. Hierdoor is dit gebouw het eerste gebouw waar we met deze verklaring een energielabel kunnen verbeteren. Dat pakt goed uit voor de waarde van het betrokken vastgoed.”.
Uiteindelijk zijn de huurders van het complex de grote winnaars, zij zien de investering terug in een lagere energierekening.
Getransformeerd kantoor met duurzame stadswarmte. Zie ook:
Tweede leven van Stadsverwarming.