Integratie automatiseringsdisciplines in seniorencomplex

Seniorencomplex

Het succes van de systeemarchitect

In 2013 verschijnt in elke uitgave van Bouw en Uitvoering een business case van de Nederlandse Brancheorganisatie voor Gebouw Automatisering. In deze uitgave een wel heel bijzonder project: Antonius Veste in Nederweert, een seniorencomplex met 66 appartementen waarin alle mogelijke automatiseringsdisciplines optimaal geïntegreerd zijn. Systeemarchitect Marco Keizers vertelt.

Antonius Veste is gebouwd in opdracht van Woningvereniging Nederweert. Dit is een kleine woningbouwvereniging die sociale huurwoningen bouwt, beheert en verhuurt.
De organisatie realiseert uitsluitend toekomstgerichte, hoogwaardige woningen voor senioren. Daarbij wordt zorgvuldig ingespeeld op de wensen van (toekomstige) bewoners, zoals veiligheid, flexibiliteit, comfort en duurzaamheid. Zo ook in het geval van Antonius Veste.
Marco Keizers legt uit: ‘Dit project is in meerdere opzichten uniek. Ten eerste omdat de opdrachtgever, Woningvereniging Nederweert, er heel bewust voor heeft gekozen om gebouwen neer te zetten die een
lange economische levensduur hebben. Voor zo’n kleine sociale woningbouwvereniging is dat heel bijzonder.
Ten tweede is er in dit project sprake van een verregaande integratie van verschillende disciplines, zoals vloer­verwarming, koeling, verlichting, zonwering, zorgtechniek, intercom, audio, video, bellen en internet. Ten derde is het een unicum dat ik als systeemarchitect in een vroeg stadium al ben aangeschoven, toen de plannen voor Antonius Veste nog in de conceptuele fase verkeerden. Gelukkig, moet ik zeggen, want nog altijd is het gebruikelijk dat system integrators te laat bij het bouwproces worden betrokken. Ten slotte is dit project speciaal omdat alle stappen, alle fases en alle vormen van samenwerking zo goed zijn verlopen. Dat heeft een heel bijzonder resultaat opgeleverd, waar de huidige bewoners het meeste van profiteren. Zo kunnen zij nu dankzij de open technologie hun eigen zorgaanbieder kiezen en hebben ze de mogelijkheid om elkaar onderling via de technologie bij te staan als dat nodig of gewenst is.’

Lees verder in editie 2-2013

Advertisment ad adsense adlogger