1915 Çanakkale langste hangbrug ter wereld geopend

1915 Çanakkale langste hangbrug ter wereld

De 1915 Çanakkale brug tussen Gelibolu (Gallipoli) en Lapeski in Turkije werd onlangs officieel geopend.

“1915 Çanakkale opende anderhalf jaar vroeger dan gepland”

Langste hangbrug

De brug, die de titel als ‘s werelds langste hangbrug met middelhoge overspanning en hoogste toren ter wereld kreeg, werd 18 maanden vroeger dan gepland voltooid. Het Turkse Ministerie van Infrastructuur en Transport gaf in 2017 opdracht voor de bouw en het werd in het kader van een publiek-privaat samenwerkingsmodel toegekend aan een Turks-Koreaanse joint venture*.

Oversteek

De 1915 Çanakkale brug en snelweg zal de oversteek over de Straat van Çanakkale (Dardanellen) mogelijk maken. Deze oversteek tussen de continenten Azië en Europa duurt hierdoor nog slechts zes minuten.

De overspanning is daarmee een goed en effectief alternatief voor de doorgang door de Straat van Istanbul en ontsluit de regio’s nog beter.

(lees verder onder de afbeelding.)

1915 Çanakkale langste hangbrug ter wereld geopend 2

De brug verbindt Gelibolu/Gallipoli aan de Europese kant, met Lapseki aan de Aziatische kant. De brug is 1915 Çanakkale genoemd ter herinnering aan de Çanakkale-slag tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Feiten

Met een totale bruglengte van 4.608 meter, een centrale overspanning van 2.023 meter en een totale hoogte van de brugtoren van 318 meter (op 334 meter is het hoogste punt), is de brug de langste hangbrug met middelhoge overspanning en de hoogste toren ter wereld.

Meer informatie over de brug.

* ÇOK A.Ş (Çanakkale Constructies en Beleggingsactiviteiten voor Snelwegen en Bruggen) is het overkoepelend bedrijf van het 1915 Çanakkale brug- en snelwegproject. De partners daarin zijn Limak en Yapı Merkezi uit Turkije en DL E&C en SK ecoplant uit Zuid-Korea.

Advertisment ad adsense adlogger