Antivries asfalt succesvol getest in Naaldwijk

Antivries asfalt succesvol getest in Naaldwijk

Eerste testen antivries asfalt zijn succesvol

Nu de winter heeft toegeslagen, kunnen in Naaldwijk de eerste testen plaatsvinden met antivries asfalt. Het asfalt werd afgelopen juni aangelegd op een nieuwe fietsbrug, maar kan nu pas getest worden, aangezien het nu is gaan vriezen. De eerste testresultaten zijn positief. De fietspaden van speciaal asfalt blijken niet glad te worden.

Dat maakt de fietspaden een stuk veiliger en gebruiksvriendelijk, zeker gezien de lichte hellingsgraad van de brug. De claim van aannemer en ontwikkelaar Mourik Groot-Ammers was in eerste instantie dat het asfalt bij een temperatuur tot -5 graden niet glad zou worden. In de nacht van zondag op maandag werden de eerste testen gedaan bij een temperatuur van -6, waarbij het water op de weg niet bevroor.

Pilotproject van de provincie

Marijo Orgers van aannemer Mourik Groot-Ammers is dan ook tevreden met de resultaten. “We zijn blij dat de proef met de vriestempteraturen goed geslaagd is. Nu moeten we gaan kijken of het ook met andere weersomstandigheden, met meer vocht in de lucht, niet aanvriest” zegt ze tegen Omroep West. De ijsvrije fietsbrug in Naaldwijk is een pilot van de provincie Zuid-Holland. Ook kreeg het project een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Speciale techniek

Middels een speciale techniek scheidt het asfalt zout af bij lage temperaturen, waardoor water niet bevriest. Wanneer verdere testen ook succesvol blijken, kan gekeken worden of de techniek elders in de provincie of in de rest van Nederland ingezet kan gaan worden. De ontwikkelaar ziet dit in ieder geval zitten en wijst daarbij op besparingen op zout en transport, doordat er minder strooiauto’s hoeven worden ingezet.

Advertisment ad adsense adlogger