Hoogheemraadschap Rijnland verduurzaamt afvalwaterproces

Hoogheemraadschap van Rijnland verduurzaamt het afvalwaterproces

De komende jaren gaat het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de slag met drie waterzuiveringen in Noord-Holland. De werkzaamheden staan in het teken van renovatie, vervanging en uitbreiding.

“De waterzuiveringen in Heemstede en Haarlem-Schalkwijk zijn aan het einde van hun technische levensduur”

Het Hoogheemraadschap van Rijnland kijkt naar de toekomst en wil met deze werkzaamheden een belangrijke stap zetten in het verbeteren van de zuiveringsresultaten en de inzet van duurzame energie.

BAM Energie & Water is na een aanbesteding geselecteerd voor de aanleg van de transportleiding tussen Haarlem-Schalkwijk en Zwanenburg en de slibleiding tussen Zwanenburg en Haarlem Waardepolder.

Transportgemalen

De twee zuiveringen (Heemstede en Haarlem-Schalkwijk) zijn aan het einde van hun technische levensduur. Rijnland heeft ervoor gekozen om deze zuiveringen te vervangen voor transportgemalen.

Op deze manier kan al het afvalwater in de regio rond Haarlem en de Haarlemmermeer op één centrale plek gezuiverd worden, namelijk bij de zuivering in Zwanenburg. Om deze capaciteit aan te kunnen, wordt de zuivering in Zwanenburg uitgebreid en krijgt deze meteen een grote onderhoudsbeurt.

Drie bouwers

Na een geslaagde en intensieve aanbestedingsperiode zijn de werkzaamheden aan drie bouwers gegund. Deze hebben hun plannen ingediend op de EMVI-criteria samenwerking, duurzaamheid en risicobeheersing.

Zij zullen zich eerst bezig houden met voorbereidende werkzaamheden. Vanaf eind 2022 gaat daadwerkelijk de schop in de grond. Volgens planning wordt begin 2025 het nieuwe afvalwatersysteem in gebruik genomen.

Het leggen van de transportleiding tussen Haarlem-Schalkwijk en Zwanenburg en de slibleiding tussen Zwanenburg en Haarlem Waardepolder is gegund aan BAM Energie & Water, het bouwen van de transportgemalen Haarlem-Schalkwijk en Heemstede aan Vobi Infra en de renovatie en uitbreiding van de zuivering aan Mobilis.

Terugwinnen

Rijnland zuivert afvalwater van huishoudens en bedrijven. Rijnland zuivert het afvalwater volgens de normen en zo efficiënt mogelijk. En zo duurzaam mogelijk door minder energie en grondstoffen te gebruiken en meer schone energie en grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater.

Advertisment ad adsense adlogger