InfraTech 2023 terugblik

Infratech 2023

Bijna 23.000 bezoekers passeerden vorige week de poorten van Rotterdam Ahoy voor een bezoek aan InfraTech 2023. Op de beursvloer troffen ze meer dan 500 exposanten en namen ze deel aan de bijna 200 kennissessies, workshops en lezingen, verdeeld over vijf beurshallen, verschillende themapleinen, paviljoens en theaters.

“Alle grote opgaven kwamen samen op InfraTech 2023”

Innovaties, samenwerken en opgaven

Op deze infravakbeurs waren veel innovaties te zien en ontstonden nieuwe samenwerkingsverbanden. Terugkerend thema tijdens veel sessies was “de opgaven waar we in Nederland in de komende jaren voor staan”. Waarmee niet alleen gedoeld werd op de vervangings- en renovatieopgave van bruggen, viaducten, tunnels, sluizen en kademuren, maar ook op klimaatadaptatie, de energietransitie, woningtekorten, stikstof, circulair bouwen en niet te vergeten de forse tekorten aan personeel en materiaal.

Uitdagingen

“Het belang van InfraTech lijkt me dus evident”, zei Michèle Blom, directeur-generaal van InfraTech-gastheer Rijkswaterstaat al tijdens de opening op dinsdag. “Alle grote opgaven voor onze samenleving komen terug in deze sector. De 15e editie van deze vakbeurs valt ook nog samen met het 225-jarig bestaan van Rijkswaterstaat. De komende vier dagen gaan we bewijzen dat we al die opgaven samen aankunnen.”

Blom kreeg bijval van mede-gastheer gemeente Rotterdam. Marc van Leeuwen, directeur Projectmanagement & Engineering: “Ook Rotterdam is een stad vol uitdagingen. We zijn een deltastad en stoeien flink met water. Klimaatadaptatie is voor ons topprioriteit. We hebben dus alle overheden en marktpartijen nodig om dat vorm te geven. InfraTech helpt om al die partijen samen te brengen.”

Tempo en nieuwe technieken

Niet alleen aannemers, toeleveranciers, kennisinstituten, brancheorganisaties, Rijkswaterstaat, alle twaalf provincies, gemeenten en waterschappen wisten Rotterdam Ahoy te vinden, ook scholieren en studenten van verschillende technische opleidingen bezochten de Infratech 2023.

“We hebben inderdaad uitdagingen op heel veel terreinen tegelijk”, zei minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers, die op de tweede beursdag de InfraTech 2023 Innovatieprijzen uitreikte.

“Heel veel van onze infrastructuur is rond de 50 jaar oud en aan het einde van haar levensduur. De komende 10 tot 15 jaar zal er vreselijk veel vervangen of gerenoveerd moeten worden. Nog afgezien van het veranderende klimaat. Dat vereist tempo en nieuwe technieken. En het vraagt om misschien wel alle innovaties die op de beursvloer te zien zijn.”

Miljarden naar de infra

Harbers benadrukte dat hij de eerste minister van Infrastructuur en Waterstaat in jaren is die vele miljarden extra in de infrasector investeert. “Ieder jaar 1,5 miljard structureel erbij voor de instandhouding van al die infrastructuur. Zodat zowel grote bedrijven als het mkb weer hele mooie dingen kunnen ontwerpen en bouwen.”

Samenwerken

Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hield tijdens het CROW Infradebat op de woensdagavond een vurig pleidooi voor samenwerking.

“We moeten het anders gaan doen. Met elkaar. We moeten opschalen en tempo maken. En nieuwe langdurige partnerschappen aangaan. Om met Bob de Bouwer te spreken: ‘Kunnen we het maken? Nou en of!’ Maar alleen als we aandacht geven aan de infrastructuur van onze samenwerking en het anders doen dan dat we het deden. Ik voel dat die verandering hier in de lucht hangt.”

Meer

De volgende InfraTech vindt plaats van 14 tot en met 17 januari 2025. Bekijk de beelden van de Infratech 2023.

Advertisment ad adsense adlogger