Verkeerslichten op zonne-energie in Almere

Verkeerslichten op zonne-energie

In Almere zijn afgelopen december de eerste verkeerslichten op zonne-energie in gebruik genomen. De gemeente werkt samen met partijen uit de markt in de zoektocht naar een energieneutraal Almere. De verkeerslichten op zonne-energie zijn een creatief resultaat van deze zoektocht.

De verkeerslichten zijn gerealiseerd door Vialis en Sparen met de Zon, in samenwerking dus met de gemeente Almere. Vialis is de vaste leverancier van verkeerslichten voor de gemeente Almere. Sparen met de Zon is leverancier van zonnepanelen. Donderdag 17 december werd door wethouder Frits Huis aan de Noorderdreef in Almere, de eerste verkeerslichten op zonne-energie in gebruik genomen. Op deze kruising staan in de vier richtingen in totaal veertien verkeerslichten.

Energieneutraal in 2022

De gemeente Almere verbruikt jaarlijks ruim 11 miljoen kWh stroom voor verlichting, verkeerslichten en waterhuishouding. Dit is net zoveel elektriciteit als ruim 3.000 huishoudens. De gemeente wil besparen en heeft de ambitie uitgesproken om in 2022 energieneutraal te zijn. Diverse maatregelen worden al genomen om hier aan bij te dragen. Een onderdeel van de strategie is dat voor nieuwe verlichting altijd de nieuwste techniek worden toegepast, op dit moment dus LED. De compensatie van het energieverbruik van de verkeerslichten is een nieuwe stap in de goede richting.

Zonnevelden

De masten waar de zonnepanelen op zijn gezet, zijn hergebruikte masten voor verkeerslichten uit een andere stad. Van de in totaal 120 kruisingen zijn dertig kruispunten geschikt voor zonnepanelen. Naar aanleiding van de ervaring die nu wordt opgedaan met de verkeerslichten aan de Noorderdreef wordt de komende tijd onderzocht of het voor deze kruispunten ook de meest geschikte manier is om energie te besparen of dat hier andere vormen van energiebesparing beter werken. Voor de overige negentig kruispunten wordt naar alternatieven gezocht, zoals zonnevelden. Wethouder Frits Huis: “Ik ben trots op deze mooie samenwerking, waardoor het project met beperkte middelen voor elkaar is gekomen. Dit zijn de eerste Almeerse verkeerslichten die werken op zonnepanelen. Het is een opmaat naar het uiteindelijk energieneutraal maken van alle installaties in de openbare ruimte. De komende jaren werken we daar hard aan.”

Advertisment ad adsense adlogger