De Dakdokters transformeren de stad

De Dakdokters - Dak aanzicht met uitzicht op het Centraal Station in Amsterdam

De Dakdokters hebben de droom om de natuur naar de stad te brengen. Ze geloven dat de daken een cruciaal onderdeel vormen van de steden van de toekomst. Sinds 2010 zetten zij zich in om de steden leefbaar en gezond te maken. Ongebruikte daken worden getransformeerd naar plekken voor natuurontwikkeling, recreatie, wateropslag, en voedsel- en energieproductie.

Op dit moment dragen de grote hoeveelheid aan verharde en zwarte daken bij aan de problemen in de stad, terwijl het dakoppervlak gebruikt kan worden voor tal van oplossingen. De Dakdokters zijn een social enterprise van ontwerp naar uitvoering. Ze combineren hoofd, hart en handen. Idealisme en denkkracht gekoppeld aan ambachtelijkheid, dat is waar het team van architecten, timmerlieden, meubelmakers, dakdekkers en hoveniers voor staan. Met elkaar hebben zij inmiddels meer dan 750 projecten in Nederland gerealiseerd.

Daktuinen op maat

Een eetbaar dakpark voor uw bedrijfsrestaurant, een gezellige groene lunchplek voor uw werknemers, een intensieve daktuin met een waterpartij, elke daktuin wordt op maat ontworpen én gemaakt zodat uw dakdroom werkelijkheid wordt. De Dakdokters houden alle disciplines in één hand en geloven in de kracht hiervan; een ontwerp wordt beter wanneer dezelfde partij ook betrokken is bij de uitvoering. Met deze visie creëerden De Dakdokters onder andere een eetbaar dakpark inclusief jeu de boules banen, een waterpartij en een kippenren op start-up broedplaats B. Amsterdam, een Rooffood project op het Barbizon Hotel en een driedelige daktuin op het kantoor van Stek Advocaten.

Polderdak

Het Polderdak maakt van het dak een dynamische waterberging. Door een buffersysteem onder de daktuin, kan het polderdak water opvangen tot 135 mm hoog. Met de slimme regeltechniek kan het Polderdak het waterniveau en de afvoersnelheid meten en regelen. Het Polderdak communiceert met een centrale server en kan anticiperen op hevige regenbuien, storm en sneeuw en garandeert daarmee een maximale waterberging. Het dak is zowel geschikt voor de nieuwbouw als de bestaande bouw. Het dak kan ook gecombineerd worden met een andere functie in de vorm van een groendak, dakmoestuin, daktuin of een dakpark. Het opgeslagen water kan worden gebruikt voor de bewatering van de bovengelegen functie of voor het grijswater circuit in het gebouw. Het Polderdak heeft nationaal en internationaal veel aandacht gekregen als voorbeeld van waterinnovatie.

Rooffood

In samenwerking met GrowDownTown heeft het bedrijf Rooffood ontwikkeld. Rooffood is een betaalbaar en lichtgewicht systeem dat volledig op productie gericht is. Het biedt de mogelijkheid om verse groenten en kruiden op het dak te verbouwen met een korte voedselketen. Het systeem bestaat uit de basis van het Polderdak met een vereenvoudigd irrigatiesysteem.

Kijk voor meer informatie op: www.dakdokters.nl

H.J.E. Wenckebachweg 93
1096 AL Amsterdam
T 020 820 82 51
www.dakdokters.nl


Kernthema’s van de Dakdokters

  • Natuurontwikkeling en biodiversiteit
  • Recreatie
  • Wateropslag
  • Voedsel
  • Energie, verkoeling en isolatie
Advertisment ad adsense adlogger