Met de opnieuw stijgende energieprijzen en aangescherpte regelgeving op het gebied van duurzaamheid staan zowel huiseigenaren als professionals in de bouwsector voor nieuwe uitdagingen. Innovaties in verwarmings- en sanitairsystemen spelen een cruciale rol in duurzame installaties, het halen van klimaatdoelen en het verlagen van energiekosten.
Recent onderzoek toont aan dat 62% van de Nederlandse huishoudens actief zoekt naar manieren om hun woning energie zuiniger te maken. Bovendien hebben in de eerste zes maanden van 2024 maar liefst 148.166 Nederlandse consumenten en bedrijven zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 1.763,4 megawattpiek, zo meldt het CBS. Hoe spelen nieuwe technologieën en materialen in op deze groeiende focus op duurzaamheid?
De opmars van duurzame verwarmingssystemen
De combinatie van zonnepanelen met energiezuinige verwarmingssystemen, zoals warmtepompen en vloerverwarming, wordt steeds populairder. Deze technologieën benutten hernieuwbare energie optimaal, waardoor huishoudens niet alleen minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, maar ook hun energiekosten aanzienlijk kunnen verlagen.
Slimme thermostaten spelen hierbij een belangrijke rol. Ze stemmen de warmteafgifte af op het gedrag van bewoners en zorgen ervoor dat ruimtes alleen verwarmd worden wanneer dat nodig is. Dit kan het energie verbruik met wel 20% verminderen. Installateurs merken dat steeds meer klanten vragen om deze ‘smart home’-oplossingen, die bijdragen aan zowel comfort als een lagere energierekening.
Materialen: een essentiële schakel
Naast technologie speelt de keuze van materialen een belangrijke rol in de duurzaamheid en efficiëntie van verwarmings- en sanitairsystemen. Zo worden bijvoorbeeld meerlagenbuizen, die een combinatie van kunststof en aluminium bevatten, worden steeds vaker toegepast. Ze zijn flexibel, corrosiebestendig en geschikt voor zowel hoge temperaturen als druk, waardoor ze ideaal zijn voor vloerverwarming en warmwatersystemen.
Een bijkomend voordeel is dat meerlagenbuizen minder koppelingen nodig hebben. Dit verkleint het risico op lekkages en draagt bij aan een efficiëntere installatie. Dit wordt extra belangrijk in tijden waarin duurzaamheid niet alleen draait om energieverbruik, maar ook om het minimaliseren van verspilling.
Sanitair: waterbesparing centraal
Naast verwarming wordt ook in de sanitairsector veel vooruitgang geboekt. Thermostatische kranen en douchesystemen die restwarmte hergebruiken, zijn steeds vaker de norm. Volgens een studie van Milieu Centraal kan een gemiddeld gezin tot 60% besparen op warm water door gebruik te maken van dergelijke technologieën. Dit soort innovaties maken niet alleen een verschil op de waterrekening, maar dragen ook bij aan een lagere milieubelasting.
Een sector in transitie
De bouwsector speelt een cruciale rol in het realiseren van nationale en internationale klimaatdoelen. Met de Europese ambitie om in 2030 de CO2-uitstoot met 55% te verminderen, wordt de druk op installateurs, aannemers en architecten groter om duurzame oplossingen te bieden. Tegelijkertijd biedt dit ook kansen. Subsidies zoals de ISDE-regeling voor warmtepompen en zonneboilers maken duurzame investeringen aantrekkelijker dan ooit.