In de afgelopen jaren is houtbouw alsmaar populairder geworden in Nederland. Zowel bedrijven als particulieren zien steeds vaker de voordelen in voor houtbouw, wat we terugzien in het aantal duurzame woningen, stijlvolle kantoren en zelfs horecapanden en andere bedrijfsgebouwen. Kijk maar eens naar het nieuwe Wonderwoods in Utrecht dat deels opgebouwd is uit hout.
Maar: ondanks alle voordelen is er één vraag die constant op duikt: hoe zit het met de brandveiligheid van houtbouw? Is houtbouw wel brandveilig? Het antwoord, en misschien verrast je dat, is heel simpel: ja, en zelfs meer dan je waarschijnlijk denkt. In dit artikel vertellen we je graag meer over de brandveiligheid van houtbouw.
Wat zijn de feiten rondom brandveiligheid van houtbouw?
Een groot deel van de mensen denkt bij het woord ‘hout’ automatisch aan het feit dat hout brandbaar is. Dat klopt zeker: hout ís brandbaar en wordt al jarenlang wereldwijd gebruikt als materiaal om onder andere kachels mee op te stoken. In de context van bouwconstructies ligt het gebruik van hout en de brandbaarheid ervan gelukkig wat genuanceerder. Bij het ontwerp van houten woningen of schuren wordt er bijvoorbeeld al gekeken naar het materiaal. Massieve houtconstructies zoals kruislaaghout vormen namelijk juist een beschermende laag in het geval van brand.
Daar weten de experts van Geldersche Houtbouw alles van. Bij dit bedrijf kun je terecht voor het laten maken van houten woningen, schuren, overkappingen, mantelzorgwoningen, externe kantoren et cetera. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat zo’n geheel brandveilig is en ontwerpen houten woningen en schuren op zo’n manier dat ze net zo brandveilig zijn als gebouwen van beton of staal. Dat is wel zo’n prettig idee, helemaal als je op de hoogte bent van de vele voordelen van houtbouw. Houtbouw heeft bijvoorbeeld een lage CO2-voetafdruk, allerlei circulaire mogelijkheden én een snelle bouwtijd.
Slimme ontwerpen in houtbouw zorgen voor veilig bouwen en wonen
Kijken we namelijk verder naar de brandveiligheid van houtbouw dan zien we dat dit echt verder gaat dan alleen het toevoegen van een brandwerende coating. Sterker nog: brandveiligheid ligt in dit geval al bij het ontwerp. Het is zaak dat een houten woning of schuur in de basis goed wordt opgebouwd, waarbij architectuur, installatietechniek en een constructieve opbouw volledig perfect op elkaar moeten worden afgestemd. Bij het ontwerp moet bijvoorbeeld al gekeken worden naar het gebruik van brandvertragend materiaal, brandwerende compartimenten, vluchtroutes en rookbeheersing.
Hierbij wordt vanaf de eerste schets al gekeken naar eventuele brandscenario’s en hoe deze het beste voorkomen en eventueel gecontroleerd kunnen worden. Zoals hierboven beschreven, is massief hout vaak opvallend brandveilig. Dit heeft te maken met de beschermende laag: bij brand vormt er zich een verkoolde laag aan de buitenkant die als het ware een beschermende barrière is en de brand tegen kan houden. Het onderliggende hout blijft sterk en stabiel voor een langere tijd, waardoor mensen op tijd veilig naar buiten kunnen en de houtbouw niet meteen verloren is. Hiermee voldoet houtbouw aan de moderne wetgeving en regels van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en biedt het zelfs diverse voordelen ten opzichte van andere materialen. Staal, dat veel gebruikt wordt in de traditionele bouw, vervormt bijvoorbeeld snel bij hoge temperaturen.
Houtbouw nóg veiliger door sensoren en speciale coating
Waar de brandwerende of brandvertragende coating niet de basis is, is het uiteraard wel goed om te weten dat dergelijke coatings ook een grote rol spelen bij het realiseren van brandveilige houten woningen en andere constructies. Dit soort coatings zijn speciaal ontwikkeld voor houten oppervlakken en vertragen de verspreiding van vuur. Ook kunnen ze de rookontwikkeling beperken, wat bijdraagt aan de algehele veiligheid. Sommige fabrikanten beschikken zelfs al over bewerkt hout of panelen die een dergelijke brandwerende afwerking hebben. Coating is dus een goede basis, maar zeker niet het enige essentiële onderdeel van brandveiligheid in houtbouw,
Wat ook interessant is om te weten, is dat steeds meer houtbouwprojecten vandaag de dag worden uitgerust met slimme sensoren, zoals detectie- en bestrijdingssystemen. Denk aan sensoren die rookontwikkelingen detecteren of aan slimme systemen die het brandalarm automatisch activeren of sprinklers aansturen op het moment dat de brand net begonnen is. Wanneer dit in combinatie met rookmelders en brandwerende materialen wordt toegepast, ontstaat er een totaalpakket aan diverse maatregelen om het niveau van brandveiligheid flink te verhogen. Kortom: houtbouw onveilig door de brandbaarheid ervan? Dat is niet meer van deze tijd. Er zijn tegenwoordig te veel handige snufjes en toepassingen die ervoor zorgen dat houtbouw juist erg brandveilig is. Dat is fijn, want houtbouw is vaak ook een stuk beter voor het milieu en een duurzamere wereld.