Vloerverwarming is een populaire keuze, zowel voor nieuwbouw als bij renovatieprojecten. Het comfort en de energie-efficiëntie passen goed in moderne bouwstandaarden en bij de groeiende vraag naar duurzame oplossingen. Er zijn verschillende typen vloerverwarmingsystemen die elk hun eigen toepassing hebben.
Zo kan bij een nieuwbouwprojecten waar nog een dekvloer gestort moet worden de installatie rechtstreeks in de nieuwe dekvloer worden gestort, terwijl je bij een renovatieproject te maken hebt met een bestaande situatie waar de vloerverwarming in geïnstalleerd moet worden. Dan spelen ook aspecten als de totale systeemhoogte en mogelijke zwakke constructies nog een rol. Wil je meer weten over hoe het type bouw de installatie van vloerverwarming beïnvloedt? Lees het hier.
Nieuwbouw
Het voordeel van het installeren van een vloerverwarmingssysteem in nieuwbouwprojecten, is dat het vaak direct in de nieuwe dekvloer of egalisatiemortel geplaatst kan worden. Op vloerverwarmingstore.nl zie je dat installatiemethodes voor natbouw zowel voor elektrische als voor watergedragen vloerverwarmingssystemen beschikbaar zijn.
Bij elektrische vloerverwarming worden kabels geïnstalleerd die door middel van stralingswarmte de vloer en vervolgens langzaam en constant de rest van de warmte verwarmen. De opwarmtijd is kort, dus deze oplossing is geschikt voor installatie in kleinere ruimtes. Bij watergedragen vloerverwarming of hydronische vloerverwarming worden verwarmingsbuizen met een verdeler op een cv-installatie of warmtepomp aangesloten en zijn het de met water gevulde buizen die de dekvloer verwarmen.
Renovatie
Bij renovaties in bestaande bouw kan, naast het infrezen van de verwarmingsinstallatie, een dunbed-vloerverwarmingssysteem uitkomst bieden, vooral als de beschikbare opbouwhoogte beperkt is. Dunbed-systemen worden direct op de bestaande vloer geplaatst en zijn maar een paar millimeter dik. Het voordeel hiervan is dat er op deze manier geen ingrijpende aanpassingen gedaan hoeven worden aan deuren, plinten en dorpels.
Zeker in bestaande woningen of bedrijfspanden waar frezen niet mogelijk is, bijvoorbeeld als er een betonnen vloer ligt, is een dunbed-systeem de ideale oplossing. Het wordt alleen afgeraden om een dunbed-systeem in sanitaire ruimtes als hoofdverwarming aan te leggen, vanwege het relatief kleine vloeroppervlak ten opzichte van de gewenste warmte. Hier biedt een extra radiator om snel bij te kunnen verwarmen een uitkomst.
Droogbouw
Voor houten ondervloeren en andere constructies die een lagere draagkracht hebben, is een droogbouwsysteem de veiligste keuze. Dit is een speciaal lichtgewicht systeem dat geen zware dekvloer vereist en zo de belasting op de constructie minimaliseert. Door het installeren van isolatiepanelen, wordt er voor gezorgd dat de warmte naar boven gereflecteerd wordt.
Droogbouwsystemen hebben een relatief lage opbouwhoogte en kunnen direct worden afgewerkt met vloerbedekking als laminaat of parket. Dankzij het lichte gewicht en de snelle installatie is dit systeem ideaal voor renovaties, met name van panden met een houten skelet of ondervloer. Het type bouw bepaalt dus in grote mate de installatievereisten en de geschikte systemen en technieken voor de aanleg van vloerverwarming.