Aer, als concept tegen woningtekort

Aer, nieuw woonconcept tegen woningtekort

Het nieuwe woonconcept Aer van Dura Vermeer is “Het antwoord op het woningtekort in Nederland en gaat niet alleen over snelheid, aantallen en betaalbaarheid maar ook over gezonder en duurzamer bouwen”, bericht de bouwer.

Aer: “Met minder meer maken”

De wijze van productie wordt volledig aangepast. Er wordt ingezet op digitalisering en ketensamenwerking. Aer is circulair, bio-based en industrieel. Met dit nieuwe woonconcept bouwt men een grondgebonden woning in houtskeletbouw, met een multifunctionele geprefabriceerde 3D module als kern en een flexibele plattegrond.

Nul uitstoot

De ontwikkeling van het nieuwe woonconcept sluit naadloos aan op de duurzaamheidsstrategie van de bouwer, zo bericht zij. Aer is losmaakbaar, natuurinclusief en gedeeltelijk gerealiseerd met de toepassing van hergebruikte materialen. Met het concept realiseert de bouwer, naar eigen zeggen, 55 procent minder CO2-uitstoot en “is klaar om de gestelde Parijs klimaatdoelen van 2030 nu al te behalen”.

Uitdaging

“We staan voor een maatschappelijk uitdaging in Nederland als het gaat om het tekort van betaalbare woningen. De waarom is overduidelijk, het gaat nu om wanneer. En hoe koestert het niet alleen de aarde maar ook de mens. Er is door Dura Vermeer met een andere blik naar het bouwen van woningen gekeken en naar de inrichting van onze eigen bedrijfsprocessen die ook nieuwe technologieën omarmt”, aldus Ahmed Assad, Manager conceptueel bouwen.

Flexibel Aer

“De bouwwereld wordt meer en meer een innoverende markt waarin verduurzaming geëist wordt. Regelgeving wordt bepalender. Dat is een goede ontwikkeling, maar het vraagt om aanpassingsvermogen. Daarom heeft Aer één multifunctionele geprefabriceerde compacte 3D-module als kern en heeft talloze mogelijkheden voor de gevels en indeling van de woning. Aer is de flexibele bouwoplossing van de woontoekomst. Voor woningcoöperaties, institutionele beleggers, ontwikkelaars en iedereen die met minder meer wil maken”, vervolgt Assad.

“De trend naar kleinere en middel-grotere woningen heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van Aer. De gezinssamenstelling in Nederland is de afgelopen jaren gemiddeld steeds kleiner geworden. De huidige standaard plattegronden voldoen niet altijd aan die vraag. Dit hebben we uitgebreid getoetst bij woningcorporaties en beleggers. Een damp-open constructie van natuurlijke materialen en een innovatieve en gebruiksvriendelijke installatie leggen een basis voor behaaglijk en gezond wonen”, verteld hij verder.

Industrialisatie

Met Aer wil Dura Vermeer de stap van lineaire naar circulaire woningbouw maken. De wijze van productie wordt er ook volledig op aangepast. Er wordt ingezet op digitalisering en ketensamenwerking. Daarom introduceert de bouwer Virtual Factory als het antwoord op toekomstbestendige industrialisatie.

Assad: “Zo verkennen we de grenzen van digitalisering door de woonconcepten te vertalen naar enen en nullen. Op deze manier kan er worden gecommuniceerd met iedere fabriek of machine: datagedreven, parametrisch en file-to-factory. Door eerst digitaal te bouwen ontstaat er inzicht in materiaalgebruik, kosten, transport en milieu-impact”.

Meer informatie over het nieuwe woonconcept is hier te vinden.

Lees ook:
Houtskeletbouwfabriek van Heijmans geopend.

Advertisment ad adsense adlogger