3.000 woningen in stadsdeel Beurskwartier Utrecht

Stadsdeel Beurskwartier in Utrecht wordt groen en autovrij

Het Beurskwartier wordt een splinternieuw stadsdeel in het centrum van Utrecht. De levendige groene wijk op loopafstand van Utrecht Centraal wordt autovrij, richt zich met name op bewoners die houden van stedelijk leven en die de voorkeur geven aan lopen, fietsen, OV en deelautogebruik ten opzichte van autobezit.

“Het hoogstedelijke gebied krijgt twee groene parken en iconische hoogbouw”

Drieduizend woningen

Er komen circa drieduizend woningen, waarvan minimaal 35 procent sociale huurwoningen en 25 procent woningen in het middensegment. Het toekomstige Beurskwartier biedt veel mensen een kans om in het centrum van Utrecht te gaan wonen, ongeacht inkomen of gezinssamenstelling.

De verschillende typen woningen worden gespreid over de bouwblokken in een mix van koop- en huurwoningen. Er komt in de gebouwen naast plek om te wonen ook ruimte om te werken en te recreëren. De plinten op de begane grond bieden mooie mogelijkheden voor creatieve invullingen en voor bijvoorbeeld kleine, lokale bedrijven. Daarnaast is er ruimte voor voorzieningen, zoals een basisschool.

Podcast Blokje om het Beurskwartier

Om kennis te maken met het toekomstige Beurskwartier is een podcast gemaakt die langs zes plekken in het gebied voert. Op deze plekken staan infoborden die de weg wijzen. De borden en de podcast geven informatie over verleden, heden en toekomst van het Beurskwartier en nodigen iedereen uit om mee te doen met de online-bijeenkomsten over het Stedenbouwkundig Plan. Vanaf eind mei is hierover meer info te vinden op www.cu2030.nl.

Sloop panden Croeselaan

Wanneer de raad het bestemmingsplan vaststelt, wordt de sloop/transformatie van de panden aan de Croeselaan e.o. verankerd. Daarmee komt er duidelijkheid voor huidige eigenaren en huurders over de toekomst van hun panden en woningen.

Voor de huidige huurders van sociale en middeldure huurwoningen aan de Croeselaan is aan de overkant nieuwbouw gepland waar zij naar toe kunnen verhuizen. Die locatie heet De Foreest.

Impact

“Ik besef heel goed dat de sloop en transformatie van de panden in het toekomstig Beurskwartier een enorme impact heeft op de huidige bewoners. We hebben daar als gemeente ook echt de verantwoordelijkheid om bewoners te helpen bij dit proces. Daarmee gaan we ook niet over een nacht ijs, maar dat pakken we zorgvuldig aan. Er worden individuele gesprekken gevoerd om een beeld te krijgen wat de woonwensen van deze bewoners zijn en is er ook een vast aanspreekpunt waar bewoners met al hun vragen terecht kunnen”, aldus wethouder Eerenberg.

Lees ook: Jaarbeurs als hip nieuw stadsdeel van Utrecht

Stadsdeel Beurskwartier in Utrecht groen en autovrij.

Advertisment ad adsense adlogger