CO2-arm beton toegepast in Rosmolenwijk Zaandam

CO2-arm beton toegepast in Rosmolenwijk Zaandam

Het allereerste woningbouwproject in Nederland waar CO2-arm beton is toegepast, is een feit. In de Zaanse Rosmolenwijk worden voor woningcorporatie Parteon zeventig nul-op-de-meter-woningen gebouwd. Vier daarvan zijn van CO2-arm beton.

“De casco’s hebben een beton -mengsel dat 44% minder CO2 uitstoot bevat”

Deze innovatie van TBI-onderneming Voorbij Prefab werd recentelijk gecertificeerd door KIWA. Voor het toepassen van het innovatieve recept sloeg betonfabriek Voorbij Prefab de handen ineen met Parteon en TBI-zusteronderneming ERA Contour. De vier casco’s van CO2-arm beton worden begin november 2020 geplaatst in het woonproject.

CO2-arm beton en woningbouw

Volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal is de innovatie het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw. “We hebben het CO2-armer beton ontwikkeld met de ambitie om positief bij te dragen aan het realiseren van het Klimaatakkoord en het Betonakkoord,” zegt Staal.

“Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen. In Nederland is er vraag naar negentigduizend betaalbare woningen op jaarbasis. Ik zie hier enorme kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving.”

Mengsel

Het vernieuwde betonmengsel dat 44% minder CO2-uitstoot oplevert voor vier cascowoningen staat gelijk aan een CO2-besparing van een autorit van maar liefst 45.000 km, legt Staal uit. Het plan is om volgend jaar vijftienhonderd woningen in de fabriek te produceren van dit groene beton. En de productie is volledig transparant. De sector kan van elkaar leren en nog meer stappen kan zetten op dit gebied.

Kwaliteit en productiesnelheid

De geautomatiseerde en gerobotiseerde betonfabriek van Voorbij Prefab produceert op een gemiddelde dag acht cascowoningen. Afhankelijk van de ploegenindeling vindt het ontkisten van de casco’s binnen zes tot achttien uur plaats. Een rap tempo dat de maatstaf vormde voor het ontwikkelen van CO2-arm beton.

“We wilden casco’s maken van CO2 -arm beton, zonder dat we concessies zouden doen op productiesnelheid en kwaliteit,” laat Dorien Staal weten. “De ontwikkeling van de sterkte van het beton, direct nadat het gestort is, is daarbij van groot belang. Het beton moet op sterkte komen, maar ook verwerkbaar blijven.”

Ingenieursbureau ABT adviseerde Voorbij Prefab om te kijken naar een hybride variant. Hierbij wordt het cement gecombineerd met een alkalische activatie, bekend van geopolymeer beton. Na maanden onderzoekswerk en verschillende recepturen kwam in juni de technische doorbraak. Daarna volgde de weg naar de certificering die begin oktober onder toeziend oog van KIWA werd behaald.

Foto’s: Serge Ligtenberg

Advertisment ad adsense adlogger