Huurders krijgen hulp bij besparen energie

Huurders krijgen hulp bij besparen energie

Aedes en de Woonbond gaan woningcorporaties en huurdersorganisaties extra stimuleren om hun huurders te helpen energie te besparen. Dit kan met een energiedisplay dat in verbinding staat met de slimme meter.

Op een eenvoudige manier krijgen huurders inzicht in hun verbruik

Energie besparen

Huurders kunnen op het energiedisplay op een zichtbare plek in huis eenvoudig hun energieverbruik en de kosten ‘live’ aflezen en aanpassen. Uit ervaringen blijkt dat de besparingen bij huurders oplopen van structureel vijftig euro tot soms meer dan honderd euro per jaar.

Ernestine Elkenbracht van Quintens heeft diverse projecten met energiedisplays bij huurders begeleid: ‘Het gebruik van een display levert je niet alleen geld op. Als je grip krijgt op energieverbruik, word je vaak ook enthousiast voor volgende stappen in woningverduurzaming.’

CO2-uitstoot voorkomen

Aedes en de Woonbond activeren met dit project corporaties en huurdersorganisaties om bij te dragen aan de uitvoering van het Klimaatakkoord.
Zeno Winkels, directeur van de Woonbond: “Het doel is om gemiddeld vijf procent minder energie te verbruiken per huishouden. Iedere corporatie die duizend huishoudens voorziet van een energiedisplay, kan jaarlijks wel tweehonderd ton CO2-uitstoot voorkomen. En huurders krijgen een eenvoudig apparaatje in huis waarmee ze grip krijgen op hun eigen verbruik. Dit kan echt schelen in de portemonnee.”

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes: “Corporaties lopen voorop bij de verduurzaming van woningen. De energiedisplay draagt daaraan bij. Op een eenvoudige manier krijgen onze huurders inzicht in hun verbruik.”

Displays

De inzet van een energiedisplay biedt woningcorporaties de mogelijkheid een concrete invulling te geven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen of aan de woonvisie van de gemeente.

Hoe werkt het?

De bedoeling is dat corporaties beginnen met minimaal honderd huishoudens. Daarna kunnen ze jaarlijks twee tot tien procent van de huurders een display aanbieden. Huurdersorganisaties kunnen de corporatie ondersteunen in het vinden van logische momenten om een energiedisplay te installeren. Ze kunnen hier uitleg over geven, bijvoorbeeld na woningrenovatie of bij wisseling van huurder.

Lees ook: 7.000 huurders Portaal kunnen zonnepanelen krijgen

Advertisment ad adsense adlogger