Gemeente Almere koopt ontwikkellocatie Hortus terug

Gemeente Almere koopt ontwikkellocatie Hortus terug

De gemeenteraad van Almere stemde eind vorige week toe in de terugkoop van de ontwikkellocatie Hortus op het voormalig Floriade-terrein. Met de terugkoop van de oorspronkelijke ontwikkelaar Weerwater CV krijgt de gemeente Almere de volledige regie weer terug en gaat zij nu zelf de stadswijk Hortus tot ontwikkeling brengen. Het Hortus-dossier kende een moeizame periode. Er zijn nu 660 tot 1.300 woningen gepland.

“Terugkoop van ontwikkellocatie Hortus gaat de gemeente Almere 51 miljoen kosten”

Balans rond Hortus

Op het vlak van het karakter van de wijk wil het college “een goede balans zoeken tussen duurzame en groene ambities aan de ene kant en de woonopgave en financiële consequenties aan de andere kant”.
Bij de ontwikkeling van het Hortus-terrein zijn alle risico’s goed in beeld gebracht en afgedekt.
De terugkoop gaat de gemeente 51 euro miljoen kosten. Voor dat bedrag krijgt het de grond bouw- en woonrijp opgeleverd terug. Het aankoopbedrag in verhouding tot die oplevering, bericht men. Uiteindelijk verwacht de gemeente Almere zelfs een positief financieel resultaat op de ontwikkeling te kunnen behalen.

Verstandig

Jesse Luijendijk, wethouder Gebiedsontwikkeling: “Ik vind het heel verstandig dat de raad heeft ingestemd met het voorstel van de terugkoop. We kunnen nu als gemeente voortvarend door met de ontwikkeling van de stadswijk. Daarbij letten we op de kosten en willen we de stadswijk een duurzaam en groen karakter geven. Al met al kan Almere in Hortus een hoogwaardig, karakteristiek en groen woongebied tegemoet zien.”

De gemeenteraad ging drie keer op rij over de terugkoop van Hortus in gesprek met wethouder Jesse Luijendijk tijdens een politieke markt. Dat bleek voldoende om een meerderheid van de raadsleden achter de terugkoop te krijgen.

Tijdens de debatten draaide het onder meer om drie onderwerpen. De raad wilde meer weten over het aantal woningen dat op het Hortus-terrein te verwachten valt. In het oorspronkelijke plan werd het aantal van 660 aangehouden, met de aanvullende belofte tot 1.300 woningen.

Samenwerking

De gemeente Almere en Weerwater CV konden elkaar nu vinden in de voorwaarden voor een terugkoop. “Na een moeizame periode in het Hortus-dossier staan beide partijen toch nog op goede voet met elkaar”, bericht de gemeente.

In Duin werken Amvest en de gemeente al prima samen, dat geldt ook voor Dura Vermeer en Nobelhorst. Die samenwerkingen blijven bestaan.

Gemeente Almere koopt ontwikkellocatie Hortus terug. Zie ook:
Woontoren Flores met glazen bloemengevel op terrein Floriade.
Smart Thermal Grid voor toekomstige wijk Hortus op Floriadeterrein.

Advertisment ad adsense adlogger