Hart van Zuid huisvest theater Zuidplein en Bibliotheek

Hart van Zuid huisvest theater Zuidplein en Bibliotheek

Het nieuwe Theater Zuidplein is opgeleverd. Naast twee theaterzalen en een café-restaurant komt er ook een nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam: Zuidplein.

De oplevering van het pand is de tweede grote mijlpaal van Hart van Zuid

Het nieuwe theater ligt heel centraal, pal naast het bus- en metrostation Zuidplein aan het Annie M.G. Schmidtplein en tegenover Zwemcentrum Rotterdam. Ramon Janssen, directeur bouw bij Hart van Zuid: “Met het opleveren van het nieuwe Theater Zuidplein en het Annie M.G. Schmidtplein wordt Hart van Zuid steeds aantrekkelijker, een plek om te verblijven. Het eerste deel van het plangebied is nu echt klaar en laat de potentie ervan goed zien.”

Innovatieve theaterzaal

De entree van het theater heeft een semi-transparante voile-gevel. Overdag zorgt de opengewerkte gevel voor een bijzonder lichtspel in het interieur en ’s avonds benadrukt de lichtuitstraling de uitnodigende entree. Door het open karakter kunnen mensen goed zien wat er binnen gebeurt en is het voor passanten aantrekkelijk om naar binnen te gaan.

Vanwege de geluidseisen liggen de theaterzalen aan de kant van de metrolijn, het verst weg van de woningen. Waardoor het gebouw hier een gesloten, robuust karakter heeft.

Aluminium composiet

De grote zaal met zeshonderd stoelen heeft twee bijzondere kenmerken. De akoestische wanden zijn bekleed met zesduizend unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet. Met algoritmes zijn de driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is ontstaan.

Ook bijzonder is de wijze waarop de grote zaal geschikt is te maken voor sta-concerten. Niet de stoelen worden verplaatst, maar het podium wordt omgebouwd tot een zaal voor maximaal duizend staande of dansende bezoekers.

Consortium

Theater Zuidplein is gebouwd door het Hart van Zuid consortium bestaande uit Heijmans en Ballast Nedam in opdracht van de gemeente Rotterdam. De architect van het pand is De Zwarte Hond. Dit bureau heeft ook, samen met BURO M2R, het interieurontwerp gemaakt. De zaalwand is ontworpen door Studio RAP.

Hart van Zuid werkt aan een bruisend stadscentrum voor Zuid. De eerste grote mijlpaal van Hart van Zuid was de oplevering van Zwemcentrum Rotterdam. De tweede is het nieuwe Theater Zuidplein met vestiging van de Bibliotheek Rotterdam. De derde zal eind dit jaar het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) zijn.

Naast deze gebouwen werkt Hart van Zuid ook aan een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel en bioscoop, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht.

Meer informatie over Hart van Zuid

Advertisment ad adsense adlogger