ISSO en Centrum Hout hebben een nieuwe versie ontwikkeld van het Handboek Houtskeletbouw. Het boek is al decennia een belangrijk naslagwerk over houtskeletbouw in Nederland.
Circulair bouwen en aardbevingsbestendig bouwen zijn nieuwe onderwerpen in het Handboek Houtskeletbouw
Het vernieuwde Handboek Houtskeletbouw geeft handvatten voor ontwerpen, detailleren, prefabriceren en bouwen in houtskeletbouw en daarmee ook lichte bouwmethoden.
Dit handboek vormt de basis voor het verantwoord toepassen van deze bouwmethode in alle voorkomende situaties. De kennis en voorbeelden zijn geschikt voor uiteenlopende opgaven, variërend van zeer eenvoudig tot zeer complex.
Energie-efficiënt
De aandacht voor duurzaam bouwen groeit. Er is een toenemende vraag naar andere bouwmethoden die aansluiten bij het Europees beleid en de energiezuinige bouwpraktijk.
Onder andere hierdoor neemt het aantal houtskeletbouw-gebouwen toe. “De productie en verwerking van hout is zeer energie-efficiënt, vanwege het lichte gewicht van hout. Hierdoor is weinig fossiele brandstof nodig bij de verwerking en er wordt ook nog CO2 opgeslagen in het hout”, zegt Dennis van der Kooij, projectcoördinator bij ISSO.
Lees ook: Cursus bouwen met Kruislaaghout van start
Nieuwe regelgeving
Het Handboek sluit naadloos aan op de BENG-regelgeving en de NTA 8800. Nieuwe onderwerpen in het boek zijn circulair-, biobased- en aardbevingsbestendig bouwen.
Daarnaast is veel aandacht besteed aan de praktische invulling van het vernieuwde bouwbesluit (Besluit bouwwerken leefomgeving). De publicatie heeft bovendien een nieuwe hoofdstukindeling gekregen en is makkelijker te doorzoeken. Het boek is zeer geschikt als lesmateriaal bij diverse opleidingen.
Het Handboek Houtskeletbouw is te vinden op ISSO Open