In Nijmegen staat het klooster Mariënbosch, wat gebouwd is in 1923. Het klooster krijgt een nieuwe bestemming: het gaat dienst doen als een studentenwooncomplex. Bij dit project is er sprake van verbouw en nieuwbouw. In het nieuwbouwcomplex zullen 212 zelfstandige wooneenheden worden gerealiseerd. In het gerenoveerde gedeelte van het klooster worden 135 wooneenheden gerealiseerd. In totaal worden er 347 zelfstandige wooneenheden opgeleverd.
Het project wordt uitgevoerd door de Nijmeegse studentenhuisvester SSHN en woningcorporatie Mooiland. Bijzonder aan dit project is dat er veel rekening gehouden is met het gebouw energieneutraal te maken. De duurzame aanpak in combinatie met de gunstige ligging zorgen er voor dat het gebouw energielabel A bereikt.
Klooster als uitgangspunt
Het oude klooster, wat ook diende als meisjespensionaat, is het uitgangs- en startpunt van de nieuwbouw. De aansluiting van de nieuwbouw en het klooster staat centraal. Het oude klooster is ontworpen door Chales Estourgie. In 1929 is er een kapel bijgebouwd nadat er in 1924 een schoolgebouw werd toegevoegd. Het schoolgebouw wordt voor dit project gesloopt. Op deze manier wordt er ruimte gemaakt voor de nieuwbouw. De nieuwbouw sluit via een vleugel aan op het klooster. In totaal zijn er drie vleugels die een lengte hebben van 50, 70 en 25 meter. De lange zijde loopt gelijk met de voorzijde van de oudbouw. Op deze manier wordt er in samenhang met het oude klooster een carrévormig ontwerp gecreërd. De nieuwbouw, dat bestaat uit vijf bouwlagen, is opgebouwd uit betonnen wanden en breedplaatvloeren van NOE-bekistingstechniek. Voor de studenten in Nijmegen wordt dit een zeer interessante plek om te wonen.