Uit onderzoek van het EIB in opdracht van Natuur & Milieu, blijkt dat met het splitsen, optoppen en transformeren van bestaande woningen en gebouwen 100.000 tot 120.000 woningen kunnen worden gerealiseerd. Met name bij optoppen liggen kansen om het woningtekort terug te dringen. Met subsidies en verruiming van de regels kan het potentieel mogelijk nog met 25.000 tot 37.000 woningen worden verhoogd.
Natuur en Milieu: “Naast nieuwbouw biedt bestaande bouw mogelijkheden om meer woningen te realiseren. Met slim beleid kunnen woningzoekenden snel blij worden gemaakt”
Het EIB keek in haar onderzoek naar drie manieren van verbouwen om tot meer woningen te komen. Het splitsen van bestaande woningen in meerdere zelfstandige woningen. Optoppen door het toevoegen van één of meerdere woonlagen aan een appartementengebouw. En transformatie door het verbouwen van bestaande gebouwen tot woningen.
Woningtekort verlichten
Uit de analyse blijkt dat zonder aanvullende ondersteuning van de overheid 100.000 tot 120.000 woningen kunnen worden opgeleverd. Dit zijn jaarlijks meer woningen dan tot nu toe worden gerealiseerd. De belangrijkste bijdrage komt van woningtransformatie. De grootste toename wordt verwacht door het optoppen van woningen. Dit levert nu enkele honderden woningen per jaar op, maar kan oplopen tot 3.000 woningen per jaar.
Als overheid, ontwikkelaars, corporaties en huiseigenaren gaat helpen met ondersteunend beleid, dan kan het aantal woningen mogelijk met 25 procent worden vergroot. Zo blijkt uit het door Natuur & Milieu uitgevoerde onderzoek. In totaal gaat het dan tot en met 2030 om 127.000 tot 158.000 nieuwe woningen. Dat blijkt uit de analyse van het EIB.
Voor- en nadelen
Verbouwen levert extra woningen op in een tijd van grote woningtekort. Maar er zijn meer voordelen ten opzichte van nieuwbouw. De doorlooptijd tot de oplevering is korter. Met name bij splitsen is veel minder arbeidsinzet nodig dan bij een gemiddelde nieuwbouwwoning. Daarnaast vergt verbouwen geen extra grond. Ook is het materiaalgebruik veel lager dan bij nieuwbouw, waardoor de gemiddelde CO2-uitstoot lager is.
Aan verbouw zijn ook nadelen verbonden. Bouwwerkzaamheden en intensievere bewoning leveren extra hinder op. Verder verminderd splitsen het aanbod van grote woningen. Hierdoor is er minder doorstroming. Het is goed daar in nieuwbouwprojecten rekening mee te houden.
Belemmeringen wegnemen
Het zijn het Rijk en gemeenten die belemmeringen kunnen wegnemen en daarmee het woningtekort verminderen. Kosten kunnen worden verlaagd. Dan gaat het om subsidies, het verlagen van bouwleges of de overdrachtsbelasting. Voor nieuwbouw is een subsidie beschikbaar vanuit de Woningbouwimpuls. Een vergelijkbare subsidie voor splitsen en optoppen vanuit het Rijk zou naar verwachting 1.100 extra woningen per jaar opleveren. Ook kunnen gemeenten kritisch kijken naar de restricties die zij opleggen aan het benutten van de bestaande bouw. Dit zou naar schatting jaarlijks 2.500 tot 3.100 extra woningen kunnen opleveren. Woning-splitsen wordt nog ontmoedigd. Het zou passender zou zijn om per wijk te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Onderzoek inzien
Het EIB onderzoek inzien bij Natuur & Milieu.
Bron: Natuur & Milieu en EIB.