Nieuwe rechtbank Amsterdam

Project - Nieuwe rechtbank Amsterdam van KAAN Architecten

De nieuwe rechtbank in Amsterdam is een statig en gezagwekkend gebouw. Niet alleen imponeert de buitenkant, ook de binnenkant van het gebouw is indrukwekkend. De nieuwbouw bestaat uit circa 47.250 m2 aan kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en ruimtes voor de gehechten.

Heijmans is voor de komende dertig jaar verantwoordelijk voor de bouwtechnische gebouwonderdelen in de nieuwe Rechtbank Amsterdam

Naast imponeren moet het gerechtsgebouw als hart van de juridische wereld de rechtspraak zo optimaal mogelijk faciliteren. Circa 1200 medewerkers zullen hier dagelijks aan het werk zijn. De publieke ruimtes hebben door hun forse hoogtes een eigen uitstraling en ruimtebeleving.

Dit wordt nog versterkt door de imposante glazen en natuurstenen wanden en vloeren. Nadeel van deze harde materialen is wel dat hierdoor een onaangename nagalm en echo kunnen ontstaan. Voor het behoud van de juiste akoestische balans, zijn in verschillende ruimtes de plafonds en wanden voorzien van Rockfon Mono Acoustic panelen.

Constortium

De nieuwbouw van de rechtbank is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf door het consortium New Amsterdam Court House (NACH) uitgevoerd. Het is een DBFMO-project dat het hele traject omvat van het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie voor een periode van dertig jaar.

Het Rotterdamse architectenbureau KAAN Architecten, ontwerper van de nieuwe rechtbank, is een van de deelnemende partijen aan het consortium NACH. De andere partijen zijn: Heijmans, Facilicom, Macquarie, DVP, en ABT.

Menselijk gebouw

De rechtbank is niet alleen een indrukwekkend, maar ook een menselijk gebouw, waar veiligheid voorop staat. Het gebouw moet transparant en toegankelijk zijn. Bijzonder aan het ontwerp van het gebouw is dat de publieke foyer aan alle zijden direct aan de gevel van het gebouw ligt.

“Deze gevel, die loopt van de begane grond tot aan de derde verdieping, is volledig transparant, waardoor je vanuit de foyer de stad in kunt kijken en vanuit de stad in de foyer kunt kijken”, vertelt architect Luuk Dietz van KAAN Architecten. “Het Rockfon Mono Acoustic plafond dient in de transparante foyer eigenlijk als blikvanger, omdat het een naadloos, vlak en fijnkorrelig strak systeem is, waarin allerlei installaties weggewerkt kunnen worden.”

Daarnaast voldoen deze systemen volledig aan de akoestische eisen waaraan deze hoge, publieke ruimte moet voldoen”, licht Dietz toe.

(Lees verder onder de foto.)

DBFMO

Heijmans is een van de deelnemers van het consortium NACH voor het design, build, finance, maintain en operate traject. Bauke van der Goot van Heijmans is procesmanager van het NACH-project. Hij legt uit dat Heijmans voor de komende dertig jaar samen met Facilicom verantwoordelijk is voor het onderhoud aan het gebouw, met name voor de bouwtechnische gebouwonderdelen. “Voor DBFMO-contractvormen zoekt Heijmans de juiste partners om mee samen te werken, zoals gespecialiseerde leveranciers die kennis en ervaring hebben van bepaalde producten.”

Gelijkgestemd

Achitect Dietz Van Kaan vindt de intensieve samenwerking met de bouwpartners van dit project een van de mooiste dingen om te benoemen. “Het gebouw is uiteindelijk tot in alle details zo goed gelukt omdat alle partijengelijkgestemd zijn. Niet alleen Heijmans, maar ook alle onderaannemers, die als partners meedenken in het bouwproces. Samenwerking met partijen die op één lijn zitten maakt dit tot een geslaagd project”, zegt Dietz.

Vanaf 3 mei 2021 vinden de eerste zittingen plaats in de nieuwe rechtbank in Amsterdam.

Beeld

Foto’s exterieur en interieur door Fernando Guerra.

Lees ook: Oogcentrum Noordholland van EGM Architecten

Advertisment ad adsense adlogger