Leiden is over een tijdje twee nieuwe sportcomplexen rijker. De twee indoorsportcomplexen worden duurzaam en zo klimaatneutraal mogelijk gebouwd. 28 augustus start de Europese Aanbesteding.
De restwarmte van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen
Een nieuwe energiecentrale ijshal, een nieuw combibad, een topsporthal en een breedtesporthal. Gebundeld in twee eigentijdse sportcomplexen met alles erop en eraan. Dat wordt in Leiden de komende jaren gerealiseerd onder de noemer buitengewoon binnen sporten.
De stad investeert meer dan 60 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe sportcomplexen. Zodat alle Leidenaren kunnen sporten en gezond kunnen blijven. Op 28 augustus start de Europese aanbesteding. Geïnteresseerde partijen kunnen op www.buitengewoonbinnensporten.nl vast een kijkje nemen.
Forse groei Leiden
Wethouder Paul Dirkse (Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën): “Nieuwe sportcomplexen zijn hard nodig. De huidige zijn echt verouderd. Daar komt bij dat de stad de komende jaren fors groeit. Ook voor al deze nieuwe Leidenaars hebben we sportvoorzieningen nodig.”
Dirkse: “Wij willen alle Leidenaars in beweging brengen. Dat is ons doel. Het gaat erom dat er sterke clubs zijn, waar alle Leidenaars kunnen sporten en gezond kunnen blijven. Daarom investeren wij meer dan zestig miljoen in de sport.”
Sportboulevard
Met de bouw van twee nieuwe indoorsportcomplexen wordt de Churchilllaan een echte sportboulevard. Met op de kop van de laan, tussen de Vliet en de Voorschoterweg, een ijshal met combibad.
Aan de Churchilllaan komt tussen de nieuwbouw van sportschool Leonardo College, (klaar in 2021), en de voetbalvelden, het indoorsportcentrum met een breedtesporthal en een topsporthal, een sportmedisch centrum, een VIP-ruimte en andere bezoekersfaciliteiten.
Combibad en ijshal
Beide indoorsportcomplexen worden duurzaam en zo klimaatneutraal mogelijk gebouwd. Het combibad en ijshal De Vliet op de kop van de Churchilllaan krijgen zonnepanelen op het dak. De restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen.
Het naastgelegen buitenbad De Vliet wordt komende winter gerenoveerd. Na voltooiing van de het nieuwe binnenbad en ijshal wordt dit buitenbad ook van het gas afgehaald en verwarmd met de warmtepompen van de ijshal.
Schaatsen op de ijsbaan wordt een bijzondere beleving doordat op twee verdiepingen kan worden geschaatst. Langeafstandsschaatsers kunnen op de verdieping hun rondjes rijden terwijl op de begane grond de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten kunnen verrichten. Omdat het midden van de ijshal open is blijft er altijd goed zicht tussen beide ijsvloeren.
(Lees verder onder de afbeelding.)
Indoorsportcentrum
Het indoorsportcentrum wordt grotendeels opgetrokken uit kruislings gelamineerd hout. Houtbouw is beter voor het milieu dan de gebruikelijke betonblokken. Bijkomend voordeel is dat het er mooi uit ziet. De sporthallen krijgen hierdoor een moderne, natuurlijke uitstraling. Doordat verschillende functies gestapeld worden gebouwd wordt het terrein ter grootte van één voetbalveld optimaal benut.
Stapelen van functies binnen sportaccommodaties neemt naar verwachting de komende decennia in dichtbevolkte gebieden een grote vlucht. Op het dak van het gebouw komen zonnepanelen en een lucht-warmtepomp te liggen die voorzien in de elektriciteit en verwarming van het gebouw. Het complex produceert daardoor meer energie dan het gebruikt.
Start Europese aanbesteding
Direct na de zomer 2020 wordt de nieuwbouw van het binnenzwembad-ijshal De Vliet gepubliceerd. Begin 2021 volgt het Indoor Sportcentrum.
Meer informatie over de aanbesteding is te vinden op de website Buitengewoon Binnensporten en uiteraard staat de vooraankondiging op Tenderned
Ontwerp:
slangen+koenis architecten
Visuals: DMOO