Zesduizend nieuwe woningen in stadswijk Merwede – Utrecht

Zesduizend nieuwe woningen in stadswijk Merwede - Utrecht

De gemeenteraad van Utrecht heeft 7 oktober ingestemd met de plannen voor de Merwedekanaalzone en geeft hiermee groen licht voor de bouw van de stadswijk Merwede.

Stadswijk Merwede word één van de grootste binnenstedelijke en autovrije wijken van Nederland

In totaal komen er zesduizend nieuwe woningen komen voor zo’n twaalfduizend bewoners. Meer dan de helft van de woningen valt in het betaalbare segment en zijn toegankelijk voor een grote groep woningzoekenden.

Er komen achttienhonderd sociale huurwoningen en vijftienhonderd middeldure huur- en koopwoningen. In de gehele Merwedekanaalzone komen maximaal tienduizend woningen.

Lees ook: Utrecht heeft zijn singel terug

Mijlpaal

Wethouder Kees Diepeveen: ,,Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze stad om het schrijnende tekort aan woningen tegen te gaan. Door de instemming van de raad met de plannen komen er voor duizenden mensen huizen bij. Tegelijkertijd besef ik dat dit grote impact heeft op de omgeving. Het is zaak daar met elkaar over in gesprek te blijven en te zorgen voor een goede aansluiting op de omliggende wijken.”

De Merwedekanaalzone bestaat uit drie deelgebieden. De stadswijk Merwede is het deelgebied waarvan de plannen helemaal zijn uitgewerkt en waar de meeste woningen komen.

De verwachting is dat de bouw van de wijk eind 2022 van start gaat. In deelgebied vier wordt al gebouwd en voor deelgebied zes moeten de plannen nog verder worden uitgewerkt. Dit gebeurt in overleg met bewoners. De gemeenteraad heeft hierin ook uiteindelijk de beslissende stem.

Betaalbare koopwoningen

Op verzoek van de raad zijn er op enkele punten in de plannen voor Merwede aanpassingen gedaan. Zo is een minimale grootte van de betaalbare koopwoningen vastgelegd. Ook is de inkomenseis voor de middenhuur verlaagd.

De raad stemde in met de komst van twee bruggen, bij de Waalstraat en de Zijldiepstraat. De bruggen zijn nodig om de druk op andere bruggen te verminderen en zorgen voor aantrekkelijke routes voor wandelaars en fietsers.

Groene maatregelen

In Merwede is er veel aandacht voor rustige plekken en groen, zoals pleinen, binnentuinen en parken. Ook zijn alle voorzieningen op loopafstand, zoals scholen, sportvoorzieningen en horeca. Er blijft ruimte voor creatieve bedrijvigheid.

Meer informatie: Utrecht Merwede

Advertisment ad adsense adlogger