B en W Rotterdam wil Collectiegebouw Boijmans

B en W Rotterdam wil Collectiegebouw Boijmans

Vorige week heeft het Rotterdamse college van B en W unaniem ingestemd met de plannen voor het nieuwe depotgebouw voor Museum Boijmans. Wanneer ook de gemeenteraad instemt zal er een groot, publiek toegankelijk depot worden gebouwd in het museumpark naast het huidige museum. B en W Rotterdam wil Collectiegebouw Boijmans.

Collectiegebouw

Het ontwerp van architectenbureau MVRDV toont een rond gebouw van spiegelend glas, met een bomen op het dak. Het gebouw kent enige gelijkenis met de nieuwe markthal in Rotterdam, dat door hetzelfde bureau is ontworpen. Het depot wordt als collectiegebouw gepresenteerd en zal bezoekers toegang verlenen tot de depots van het museum, die normaal gesproken voor gewoon publiek ontoegankelijk zijn. In het beoogde gebouw zal ruimte zijn voor educatie en expositie en de mogelijkheid om restauratie van kunstobjecten van dichtbij mee te maken. “Met dit nieuwe concept wordt een jarenlang bestaand probleem van een te kleine en sterk verouderde depotruimte omgedraaid tot een innovatie op het gebied van collectiebeheer”, aldus Boijmans

Vijftig miljoen

Het gebouw biedt private verzamelaars de gelegenheid hun kunstcollectie op te slaan, te restaureren en te exposeren en maakt de kunstcollectie van de gemeente toegankelijk voor publiek. De gemeente Rotterdam is bereid om vijfendertig miljoen te investeren in het project, dat in totaal vijftig miljoen moet kosten. De particuliere stichting De Verre Bergen betaalt vijftien miljoen. Ten aanzien van eerdere ontwerpen is in het huidige ontwerp de omgeving van het gebouw meegenomen, die veel groener zal worden. Daarnaast zou in eerste instantie slechts twintig procent van het gebouw toegankelijk zijn voor bezoekers, waar in het huidige ontwerp het hele depot kan worden bezocht. Het is nu aan de Rotterdamse gemeenteraad om te beslissen of het gebouw er komt; veel fracties hebben nog geen standpunt genomen.

Depotproblematiek

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, adviesorgaan van de gemeente Rotterdam, had eerder de plannen financieel niet volledig onderbouwd genoemd en reageert terughoudend op de instemming van het college met de plannen. “Ook verschillende andere Rotterdamse musea hebben depotproblemen. De RRKC benadrukt nog eens dat het een gemiste kans is dat de gemeente Rotterdam als eigenaar van en daarmee verantwoordelijk voor de gehele Collectie Rotterdam niet kiest voor een gezamenlijke oplossing voor de depotproblematiek en het meer zichtbaar maken van de gehele Collectie Rotterdam.”

Advertisment ad adsense adlogger