Bouwnijverheid groeide het sterkst in vierde kwartaal 2017

Bruto binnenlands product groeit met 0,8 procent in vierde kwartaal 2017

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2017 met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de export.

Bruto binnenlands product groeit met 0,8 procent in vierde kwartaal 2017. De bouwnijverheid groeide het sterkst

Met het beschikbaar komen van het vierde kwartaal is ook het eerste groeicijfer voor 2017 bekend. Het bbp was vorig jaar 3,1 procent groter dan in 2016, de hoogste groei in tien jaar.

Bbp groeit in 2017 met 3,1 procent

In het vierde kwartaal van 2017 groeide het bbp ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016 met 2,9 procent. Dat is iets minder sterk dan in de drie voorgaande kwartalen.

De groei in het vierde kwartaal is vooral toe te schrijven aan de investeringen en de export. De consumptie door huishoudens groeide echter een stuk minder hard dan in de voorgaande kwartalen.

Verder groeide de industrie sterker dan in de eerste drie kwartalen van 2017 en groeide de productie van de bouw harder dan in het derde kwartaal.

Zakelijke dienstverlening en bouwnijverheid

De productie van de zakelijke dienstverlening en de bouw groeide in 2017 het sterkst. De bouw van woningen trok in 2017 weer verder aan.

Ook de industrie produceerde in 2017 meer dan een jaar eerder. Vooral de productie van machines, apparaten en transportmiddelen groeide. Dit zijn ook producten die het goed deden in de export. De delfstoffenwinning daarentegen kromp opnieuw.

Advertisment ad adsense adlogger