Van veel gebouwen van de overheid kan het energieverbruik omlaag. Dit gebeurt doordat ze warmte en koude gaan delen. Het Rijk, de Gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en diverse partners werken samen binnen EnergieRijk Den Haag om hun gebouwen in het centrum van de stad te verduurzamen.
“De komende jaren gaat de gemeente Den Haag 320 eigen panden verduurzamen”
De eerste concrete stap is gezet met de koppeling tussen twee rijksgebouwen op de Bezuidenhoutseweg B20 en B30 voor het delen van warmte- en koudeopslag (wko) in de bodem. Wethouder Liesbeth van Tongeren van de gemeente Den Haag heeft symbolisch een gat in de muur geboord om te zorgen dat een wisselwerking ontstaat tussen de twee gebouwen waar de koude van de één geruild wordt tegen de warmte van de ander.
Wethouder Liesbeth van Tongeren: “Een prachtig duurzaam systeem waar koude en warmte uitgeruild wordt tussen gebouwen. Zo besparen we energie, gebruiken we meer schone energie en stoten we minder CO2 uit.
De gebouwen op de Bezuidenhoutseweg B20 en B30 worden dus energiezuiniger door energie te delen en gebruiken schone energiebronnen. We laten eenvoudig gezegd leidingen aanleggen, inclusief regeltechniek en kleppen. Koude gaat heen, warmte weer terug.”
Aanpak
Bij nieuwe gebouwen zoals Amare staat een duurzame aanpak centraal. Amare is een duurzaam gebouwd kunstencomplex, waarbij al sinds het bouwproces rekening is gehouden met verschillende maatregelen. Bestaande gemeentelijke panden worden stap voor stap aangepakt.
Het gaat bijvoorbeeld om betere isolatie, ledverlichting, het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van gasfornuizen voor inductiekookplaten. Ook cv-installaties worden waar mogelijk beter ingeregeld, zodat het energiegebruik omlaag kan.
Allemaal maatregelen, die stap voor stap bijdragen aan zuinigere panden, minder CO2-uitstoot en straks gemeentelijke gebouwen over kunnen stappen op schone energiebronnen, zoals warmtepompen met wko of laagtemperatuur stadswarmte.
Lees ook: Te weinig bedrijventerrein en bedrijfsruimte in Den Haag
Duurzame gebouwen
De komende jaren gaat de gemeente in totaal 320 eigen panden verduurzamen. Dat zijn naast het stadhuis en de stadsdeelkantoren ook buurt- en wijkcentra, sporthallen, zwembaden, theaters, kinderdagverblijven en ateliers. Vorig jaar is de gemeente gestart met de verduurzaming van 36 panden.
Zo zijn er achthonderd zonnepanelen geplaatst op het dak van het hoofdkantoor van de Haeghe Groep. Ook is het monumentale gebouw van het internationale instituut Clingendael in het gelijknamige park vorig jaar verduurzaamd.
Green Citydeal
In het programma EnergieRijk Den Haag verduurzamen het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente en de provincie hun vastgoed door beter gebruik maken van de bestaande energiebronnen. In 2018 is de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag door staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, wethouder Van Tongeren van de gemeente Den Haag en andere bestuurders ondertekend.
Voor meer informatie zie ook energierijkdenhaag.nl
Bijschrift foto (vlnr): Rik Altena en wethouder Liesbeth van Tongeren.
Verduurzamen gebouwen gemeente Den Haag.