Een halvering van de CO2-uitstoot, meer schone energie en extra werkgelegenheid. Dat zijn de doelstellingen die de gemeente Rotterdam in een klimaatalliantie met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke instellingen wil realiseren.
Op de klimaatalliantie agenda staan: het produceren van groene waterstof en het stimuleren van het gebruik van elektrische deelauto’s
10 mei is de Rotterdamse Klimaat Alliantie officieel van start gegaan. Via vijf klimaattafels werken zij aan een concreet maatregelenpakket dat eind dit jaar wordt vastgelegd in een Rotterdams klimaatakkoord.
Concrete plannen
Het samenwerkingsverband tussen de gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen wil nog voor het einde van het jaar een Rotterdams klimaatakkoord sluiten met concrete plannen om CO2 te besparen én economische kansen te benutten.
Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid en Energietransitie) heeft hoge verwachtingen over de samenwerking: “We pakken het aan op z’n Rotterdams: niet jarenlang vergaderen, maar de handen uit de mouwen steken en tempo maken. We zien de energietransitie niet alleen als opgave, maar vooral ook als kans voor nieuwe bedrijvigheid, extra banen en een mooiere stad. Die kans willen we benutten”
Rotterdamse Klimaat Alliantie
Er zijn vijf Rotterdamse klimaattafels: schone energie, mobiliteit, haven & industrie, consumptie en gebouwde omgeving. Aan de klimaattafels gaan vertegenwoordigers van de bedrijven en organisaties de komende maanden onder leiding van onafhankelijke voorzitters aan de slag met het uitwerken van concrete projecten: van het ontwikkelen van elektrolyzers in de haven die op grote schaal groene waterstof produceren tot het stimuleren van het gebruik van elektrische deelauto’s in de stad.
Schone lucht
Een energiezuinige en duurzame stad met schone lucht, waarin het ook voor onze kinderen en kleinkinderen prettig wonen is. Een stad met een toekomstbestendige economie die niet meer afhankelijk is van kolen, olie en gas, maar volledig draait op schone en hernieuwbare energiebronnen als zon en wind. Dat is waar de Rotterdamse Klimaat Alliantie voor gaat.
Naast de gesprekken aan de tafels organiseert de gemeente klimaatdebatten in de stad waarop bewoners hun wensen en ideeën naar voren kunnen brengen. Ook worden er aparte bijeenkomsten georganiseerd voor onder andere MKB’ers, start-ups en scholieren.
Wie liever digitaal een inbreng levert kan dat doen via het platform www.energieswitch010.nl. Daarop zal ook de voortgang van het Rotterdams Klimaatakkoord zichtbaar zijn.
Gemeente Rotterdam vormt klimaatalliantie. Zie ook:
Rotterdam verduurzaamt na klimaatakkoord Parijs.