In Zaandam gaat de pilot Burenakkoord van start. Het Burenakkoord moet er voor zorgen dat een vergunning in de toekomst gemakkelijker kan worden verleend.
Burenakkoord
Het Burenakkoord gaat uit van het principe dat als buren het eens zijn met de bouwplannen, er dan sneller een akkoord op de vergunning kan komen. Wethouder Dennis Straat geeft aan dat er soms initiatieven in de stad zijn die volgens de bestaande regels niet helemaal kunnen, maar die de bewoners wel graag zouden willen. Hierdoor ontstaat er een lange proceduretijd terwijl dit niet noodzakelijk is. Door buurtbewoners meer zeggenschap over hun leefomgeving te geven, ontstaat er meer ruimte voor dergelijke initiatieven.
Draagvlak
Bewoners moeten voor een initiatief draagvlak zoeken in de buurt. Zodra zeker is dat de buren het bouwinitiatief ondersteunen, kan de gemeente gemakkelijker van haar beleidskaders afwijken. Het burenakkoord moet een vermindering van de regeldruk opleveren. Daarnaast hoopt de wethouder dat het Burenakkoord bijdraagt aan meer banen in de bouw. Onder het Burenakkoord vallen de kleinere verbouwingen zoals schuttingen, een uitbouw en dakkapellen. Grote project kunnen niet onder het Burenakkoord vallen.
Rechtsgeldig
De bestaande formele rechtsmiddelen blijven wel gelden. Buren die bijvoorbeeld niet zijn meegenomen in het akkoord of die later alsnog bezwaar aantekenen, blijven hun rechten behouden. Verder blijft de gemeente het recht houden om een vergunning te weigeren. De kans dat dit gebeurt, is door het Burenakkoord wel kleiner geworden.
Pilotperiode
Het Burenakkoord wordt in de komende 1,5 jaar getest. Als blijkt dat de pilot succesvol is, dan kan het akkoord landelijk worden ingevoerd. Het akkoord sluit mooi aan bij de hervormingsagenda van de gemeente om minder te sturen op het ruimtelijk domein. Wethouder Straat geeft aan dat in dat kader het welstandsregime eenvoudiger wordt gemaakt en dat er zelfs welstandsvrije gebieden worden ingesteld. Daarnaast zijn er 3 pilotgebieden aangewezen om op plekken in de stad waar soms al 10 jaar geen ontwikkeling meer plaatsvindt, zo veel mogelijk ruimte te geven aan particulieren.