Prestaties van warmtepompen grootschalig onderzocht

Grootschalig onderzoek naar prestaties van warmtepompen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in de praktijkprestaties van warmtepompen in Nederlandse woningen en gaat een grootschalig onderzoek naar prestaties van warmtepompen uitvoeren.

“Netbeheerders kunnen op basis van de onderzoekgegevens van het monitoringstraject naar prestaties van warmtepompen een betere inschatting maken van toekomstige veranderingen in energieverbruik”

Monitoringstraject voor iedereen

Ieder huishouden met een warmtepomp kan zich aanmelden voor het monitoringstraject. Voorwaarde is dat er een slimme energiemeter in de woning aanwezig is. Daarmee kunnen we de meterstanden uitlezen. Daarnaast hebben we een aantal aanvullende gegevens nodig, zoals het woningtype, de aanwezige installaties en de samenstelling van het huishouden.

Gemiddelde rendement

Uit alle verkregen data kan bijvoorbeeld het gemiddelde rendement van een warmtepompsysteem worden bepaald. Ook kan worden gezien hoe verbruiksprofielen elektriciteit en gas veranderen als in woningen een warmtepomp toegepast wordt.

Deze informatie is van belang om beleid rondom CO₂-uitstoot te kunnen maken en aan te passen. Netbeheerders kunnen op basis van deze gegevens een betere inschatting maken van toekomstige veranderingen in energieverbruik en van de aanpassingen die nodig zijn aan infrastructuren.

Onderzoek

Het onderzoek start in september 2019 en loopt tot en met 30 juni 2021. Alle verbruiksgegevens worden beveiligd opgeslagen met een niet-herleidbare code. Adviesbureau BDH coördineert namens RVO.nl het onderzoek en krijgt daarbij ondersteuning van Enpuls, GasTerra, GasUnie, Liander, N-Tra, Stedin en Techniek Nederland.

Aanmelden

Geïnteresseerden die mee willen doen aan het ‘monitoringstraject onderzoek naar prestaties van warmtepompen’, kunnen zich hier aanmelden.

Bent u als woningcorporatie, projectontwikkelaar, fabrikant of installatiebedrijf van warmtepompen betrokken bij een warmtepompproject? En wilt u met dit monitoringstraject en het onderzoek meedoen? Stuur dan rechtstreeks een mail naar dit mailadres.

Advertisment ad adsense adlogger