14 nieuwe Regio Deals Wonen

14 nieuwe Regio Deals rond onder meer wonen

Minister Hugo de Jonge heeft deze week het startsein gegeven voor 14 nieuwe Regio Deals. Bij de deals zetten Rijk en regio zich in om de kwaliteit van wonen, werken en leven van inwoners en ondernemers te verhogen op plekken die een extra impuls goed kunnen gebruiken.

“Investering in de regio van bijna 577 miljoen”

De afspraken zijn noodzakelijk omdat de regio’s meer aandacht en investeringen nodig hebben, bleek eerder ook uit het rapport Elke regio telt! van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

14 regio’s

In totaal is voor deze tranche vanuit het Rijk 284,2 miljoen euro beschikbaar. De regio’s hebben dit bedrag ruim verdubbeld. De deals zijn gesloten met:

– De Waddeneilanden,
– Noardwest Fryslan,
– Zuid- en Oost-Drenthe,
– Arnhem-Nijmegen,
– Twente,
– Parkstad-Limburg,
– Midden-Brabant,
– Zuid-Limburg,
– ZaanIJ (Amsterdam-Noord, Zaandam Oost, Oostzaan),
– Nieuw Land (Almere-Lelystad),
– Mainstage (Metropoolregio Amsterdam-Zaanstad-Almere),
– Rotterdam-Zuid,
– Den Haag Zuidwest en
– North Sea Port District (Vlissingen, Borsele, Terneuzen, Gent).

Hierdoor is bijvoorbeeld op de Waddeneilanden een grote verduurzamingsslag mogelijk, en richt de Regio Deal in Zuidoost Drenthe zich op goed onderwijs en het aantrekken en behouden van talent.

Hoe werkt een Regio Deal?

De regio’s komen zelf met plannen en ideeën om complexe opgaven aan te pakken. Bijvoorbeeld om opleidingen beter te laten aansluiten bij de arbeidsmarkt of om gebouwen en bedrijventerreinen te verduurzamen. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering. De Rijksbijdrage is eenmalig en bedraagt in deze ronde minimaal 5 miljoen en maximaal 40 miljoen euro. Hier lees je de meest gestelde vragen.

Bij het selecteren van voorstellen wordt gekeken naar de grootte en complexiteit van de regionale opgave, de voorgestelde aanpak, welke partijen er vanuit de regio meefinancieren en hoe de mensen uit de regio’s en regionale partijen worden betrokken.

900 miljoen deze kabinetsperiode

Het kabinet heeft in deze kabinetsperiode in totaal 900 miljoen euro gereserveerd voor drie rondes Regio Deals. De vijfde ronde Regio Deals gaat van start in 2024. Hiervoor is een bedrag van 384,6 miljoen euro gereserveerd. In 2025 volgt nog een nieuwe tranche.

Meer over de kamerbrief over de vierde tranche Regio Deals (pdf).

Lees ook:
Woondeals voor bijna 14.000 nieuwe woningen in Brabant.

Advertisment ad adsense adlogger