Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is een van de grootste opdrachtgevers in de bouw. De inkoopplanning laat zien dat ook het RVB maatschappelijk verantwoord inkopen steeds belangrijker vindt. Twee keer per jaar maakt het vastgoedbedrijf voor de rijksoverheid de inkoopplanning bekend. Het RVB verwacht dit en volgend jaar ruim 2 miljard euro aan aanbestedingen uit te schrijven.
Bedrijven die voor het RVB willen werken, voldoen minimaal aan trede 2 van de NEN Veiligheidsladder
Duurzaam RVB
Twee duurzame nieuwbouwprojecten die worden aanbesteed, zijn de kantoren Monarch IV en Juliana van Stolberglaan in Den Haag. De kantoren worden zoveel mogelijk gemaakt uit bio-based materialen. De verschillend ingedeelde ruimtes zijn in de toekomst gemakkelijk te veranderen voor nieuwe gebruikers. Hierdoor zijn de gebouwen voor een langere periode geschikt voor gebruik.Op het dak van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat komen 600 PVT panelen. PVT panelen zijn zonnepanelen die zowel elektriciteit als warmte kunnen opwekken. De panelen worden aangesloten aan een Warmte Koude Opslag (WKO).
Veilig
Als een van de grootste opdrachtgevers in de bouw heeft het RVB een voorbeeldrol om duurzaam en veilig te werken. Het rijksbedrijf gebruikt daarom de NEN Safety Culture Ladder SCL (Veiligheidsladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Bedrijven die met het RVB willen werken, voldoen minimaal aan trede 2 van deze veiligheidsladder, zo bericht men.
Digitalisering
Het RVB verduurzaamt haar vastgoed snel. Digitalisering maakt het mogelijk om die opgave sneller te bereiken. Met een digitaal onderhoudsmanagementsysteem krijgt iedereen straks inzicht in onder andere de gebruikte materialen, formaten en techniek van en in het Rijksvastgoed. Hierdoor is het makkelijker voor de verschillende marktpartijen om offertes uit te brengen, planningen te maken, voorspellingen te doen over onderhoud en bestaande materialen te hergebruiken.
Openingsbeeld: Het project aan de Juliana van Stolberglaan 1 in Den Haag.
Bron en beeld: Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
Lees ook:
Rijksvastgoedbedrijf past aanbestedingsvoorwaarden aan.
200 miljoen voor grootschalige aanpak biobased bouwen.