Gisteren zijn de spiegels geplaatst van het kunstwerk Amsterdam Oersoep in de Beurspassage in Amsterdam. De spiegels, op traditionele manier vervaardigd door Van Tetterode Glasstudio, zijn een belangrijk onderdeel van het gesamtkunstwerk van Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem.
Amsterdam Oersoep vormt de kroon op het werk van de omvangrijke herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196.
Een speciale glasrobot tilde de enorme spiegels, met een formaat van drie bij vier meter en een gewicht van 500 kilogram, van de trailer. Vervolgens werden de spiegels een kwartslag gedraaid en zo de Beurspassage ingereden. Daar zijn ze op de wanden van het kunstwerk bevestigd. Voor Caroline Prisse, directeur van Van Tetterode, was het een bijzonder moment, waar vele maanden werk aan vooraf was gegaan. “Wij vinden dit een verrijking voor de stad Amsterdam”, is haar commentaar. “Het was fantastisch om hier samen met Iris, Arno en Hans aan te mogen werken.”
Erfgoed
De wandspiegels zijn ingelegd als antieke reclamespiegels zoals die begin vorige eeuw werden gemaakt voor drank- en tabaksmerken. Hier wordt gerefereerd aan de stijlperioden van de omliggende architectuur, namelijk art deco en jugendstil. Elke spiegel is in drieën opgedeeld, in een rechthoekig centraal paneel met aan weerszijden twee gelijkvormige smallere panelen. Deze delen zijn gescheiden door middel van lijsten in de stijl van de omliggende architectuur. Onder de spiegels is een stenen basis aangebracht, als overgang naar de granito vloer.
Ode aan de grachten
Kunstenaars
Het kunstenaarsduo Arno&Iris – bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam – en Hans van Bentem – bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de campagnes van Victor & Rolf – brengen met ‘Amsterdam Oersoep’ een ode aan de Amsterdamse grachten. Iris is degene die voor de spiegels verantwoordelijk is: “Dit is een hele bijzondere dag voor mij. Wij maken het culturele erfgoed van de toekomst”. Naast de spiegels bestaat het kunstwerk uit een plafond van ruim 450 m2 glasmozaïek. De vloer wordt door een oud Italiaans familiebedrijf voorzien van Terrazzo en de wanden van handgemaakte tegels met glas-in-lood objecten.
Doorgang
De Beurspassage, met het kunstwerk Amsterdam Oersoep, verbindt het Damrak met de Nieuwendijk en is een populaire doorgang voor zowel bewoners als bezoekers. De afgelopen jaren transformeerden institutioneel belegger/eigenaar Bouwinvest en ontwikkelaar Top Vastgoed de verouderde panden aan de Amsterdamse Nieuwendijk 196 en Damrak 70 en 80 naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals de Zara, JD Sports en C&A. Eind dit jaar komt daar nog eens de Primark – hun flagshipstore voor Nederland – bij.
Omvangrijk
In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2. Een bijzonder omvangrijk project voor het winkelhart van Amsterdam en voor Nederlandse begrippen, een uitzonderlijk grote en ingrijpende renovatie van winkelvastgoed in de binnenstad. De oplevering van Nowadays, met als sluitstuk de opening van de Beurspassage, vindt eind dit jaar plaats. Hiermee zet men de laatste stap in een van de grootste Nederlandse binnenstedelijke retail herontwikkelingen van de afgelopen jaren.
Meer informatie.