‘Stalen eiland’ van Scheveningse Pier wordt ontmanteld

'Stalen eiland' van Scheveningse Pier wordt ontmanteld

Het ‘stalen eiland’ van de Scheveningse Pier is losgemaakt en vervolgens met behulp van een drijvende bok in zijn geheel afgevoerd naar Vlaardingen. Het verwijderen van het eiland maakt onderdeel uit van de grootschalige renovatie van De Pier. Eerder deze maand werd het spraakmakende nieuwe reuzenrad geopend.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om het ‘stalen eiland’ begin deze maand al te slopen, maar toen werden de werkzaamheden vanwege slecht weer uitgesteld, zo bericht VolkerWessels. De constructie van ruim 1.000 ton wordt na demontage naar Vlaardingen afgevoerd. Hier zal het eiland door specialisten uit elkaar worden gehaald en met behulp van een drijvende bok afgevoerd worden naar Jansen Recycling Group. Daar wordt het verder ontmanteld.

Ontmantelingswerf

De complete operatie wordt geleid door de firma Kruiswijk uit Vlist. Op zee worden de stalen pijlers waar het bovendeel op rust doorgesneden. Het geheel komt vervolgens te hangen in een drijvende bok, die de constructie op een ponton zet. Vanaf de Noordzee wordt het 1.004 ton wegende object via de Nieuwe Waterweg naar de ontmantelingswerf gevaren. De werf is vanwege haar open verbinding met de Noordzee goed geschikt om grote objecten te ontvangen, en te verwerken tot duurzame eindproducten. Dat gebeurt met state-of-the-art faciliteiten als een gecertificeerd vloeistofdicht terrein, een eigen waterzuivering en moderne, volledig elektrische kranen en scharen. Het schroot wordt tot slot als secundaire grondstof aan staalsmelterijen geleverd, waar het wordt hergebruikt.

'Stalen eiland' van Scheveningse Pier wordt ontmanteld2

Reuzenrad

Inmiddels draait het reuzenrad op De Pier zijn eerste rondjes. Hiermee is Den Haag een toeristische topattractie rijker: Europa’s eerste reuzenrad gebouwd boven zee. Het ruim vijftig meter hoge reuzenrad telt 36 gesloten gondels met airco waaronder één vip-gondel die is voorzien van een glazen bodem. Alle gondels beschikken over luxe zitjes en bieden stuk voor stuk ruimte aan maximaal zes personen. De Pier is sinds 18 juli 2015 weer open voor het publiek, nadat KondorWessels Vastgoed (VolkerWessels) en DanZep deze in oktober 2014 kochten. De vernieuwde Pier is getransformeerd tot culturere foodboulevard.

Advertisment ad adsense adlogger