Hippe Hoogbouw is weer hip

  • Hippe Hoogbouw-Nieuw

Woningbouwcorporatie Talis heeft het project duurzaam groot onderhoud aan de Hippe Hoogbouw bijna afgerond. De 270 appartementen in de wijk Dukenburg Weezenhof in Nijmegen gingen van gemiddeld label F naar B. De bewoners zijn blij; met
het resultaat én hun betrokkenheid bij het project.

Terwijl de bewoners in hun appartementen bleven wonen, werd in zeven maanden tijd groot onderhoud verricht aan de 15 flats. De kosten daarvan (12 miljoen euro) worden niet aan de zittende huurders doorberekend. De energetische verbetering is opmerkelijk. Sietse Jager, projectmanager bij Talis en betrokken bij het project met de ‘Hippe Hoogbouw’: “De flats, die samen de naam ‘Weezenhof’ dragen, dateren uit 1973. Ze variëren in hoogte van vier tot twaalf woonlagen. Toentertijd werden ze gerealiseerd als experimentele woningbouw. De flats kregen de naam ‘Hippe Hoogbouw’. Echter, van duurzaamheid en bewonerscomfort had men destijds nog nooit gehoord. Nu leven we in een andere tijd. Bovendien, de energiekosten werden steeds hoger. Daarom besloten we over te gaan tot groot onderhoud.”

Fase 1 en 2

Van eind 2012 tot begin 2013 vond fase 1 plaats van het groot onderhoud. Jager: “De collectieve verwarming is omgezet naar individuele HR-ketels. Ook hebben we de waterleidingen vervangen en realiseerden we een scootmobielstalling en een gemeenschappelijke huiskamer. Begin 2013 hebben we de omgevingsvergunning aangevraagd voor de hele buitenschil. Fase 2 is medio dat jaar gestart. Daarbij kwamen vrijwel alle bouwdelen aan de beurt: gevel, dak, kozijnen, balkon, hekwerk, voordeur en keuken. Voor de thermische afdichting kozen we voor het gevelisolatie- en afwerkingsconcept Systeemoplossing Powerwall. Deze totaaloplossing zorgt ervoor dat de isolerende schil om de flats door middel van dit systeem niet onderbroken worden. Want dan zouden koudebruggen ontstaan. Het uiterlijk van de flat is totaal veranderd door het gebruik van bijzondere gevelplaten, Chameleon Rockpanelen. De panelen veranderen onder invloed van de zonnestand. In de herfst bijvoorbeeld kleuren de platen brons, in de zomer groen. Wat ook bij de jaargetijden past.”

Lees verder in editie 4-2014

Advertisment ad adsense adlogger