In Groningen 2.500 huurwoningen energielabel A opgeleverd

Groningse woningcorporatie Lefier gaat 2.500 huurwoningen naar energielabel A opleveren

Woningcorporatie Lefier zet de komende tijd vol in op Label A-renovatie, waarbij oudere, matig geïsoleerde woningen worden verduurzaamd en klaar zijn voor de toekomst. Komend jaar worden er 2.500 bestaande woningen verduurzaamd.

De bijdrage die huurders van Lefier betalen voor zonnepanelen is twee euro per zonnepaneel per maand

Verduurzaming van woningen naar energielabel A is de snelste en meest efficiënte manier om op korte termijn forse energiebesparing te realiseren.

Voor huurders betekent dit dat zij na de verduurzaming een comfortabele woning terugkrijgen, maandelijks een veel lagere energierekening ontvangen en bovendien een woning huren die klaar is voor de gasloze toekomst. Recent rondde Lefier de verduurzaming van 246 woningen in de Groningse wijk Paddepoel af.

Snel doorpakken

Voor Pieter Witzenburg, directeur vastgoed van Lefier, kan de verduurzaming niet snel genoeg gaan: “Niet alle woningen die wij verhuren zijn geschikt om te verduurzamen naar Label A. De woningen waarbij dit wel kan, pakken we de komende jaren zo snel mogelijk aan. Ondertussen kijken we natuurlijk ook naar sloop en nieuwbouw, plaatsen we zonnepanelen op de daken van huurwoningen en voorzien we huurders van energiebesparende hulpmiddelen.”

Optimale isolatie

Kenmerken van verduurzaamde woningen met energielabel A zijn de optimale isolatie, duurzame installaties en aanwezigheid van zonnepanelen. De woningen zijn in de meeste gevallen nog niet gasloos.

Witzenburg: “Dat is op dit moment nog een stap te ver voor veel bestaande woningen. Al onze nieuwbouw is uiteraard al wel van het gas af en verduurzaamde woningen zijn er klaar voor. Wanneer er in de toekomst een optie zoals een duurzaam warmtenet of verwarming door middel van waterstof beschikbaar komt, zijn Label A-woningen gemakkelijk hierop aan te sluiten. In Groningen is dit al het geval en sluiten we woningen aan op het lokale warmtenet.”

Zonne-installatie

In 2021 werden, naast volledig verduurzaamde woningen, ruim 1.000 huurwoningen voorzien van een zonne-installatie. Hiermee kunnen huurders direct besparen op hun energiekosten.

De bijdrage die huurders betalen is slechts twee euro per zonnepaneel per maand, de besparing op de energierekening is vele malen groter. De komende jaren gaat Lefier in hoog tempo door met het plaatsen van zonnepanelen op geschikte daken.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Label A-verduurzamingsprojecten per gemeente 2022

Onderstaande verduurzamingsprojecten zullen worden gerealiseerd in 2022. Bewoners van de betreffende woningen zijn geïnformeerd, akkoord met de verduurzaming en in een aantal gevallen zijn de werkzaamheden reeds begonnen.

Emmen
Emmermeer, 30 woningen, gereed begin 2022

Groningen
Noorderbinnensingel e.o., 96 woningen, gereed begin 2022
Kornoeljestraat, 321 semi-zelfstandige studentenwoningen, gereed januari 2022
Goeman Borgesiuslaan, 178 woningen, gereed 2022
Winschoterdiep, 39 woningen, gereed2022

Midden-Groningen
Froombosch, 28 woningen, gereed maart 2022
Harkstede, 92 woningen, gereed zomer 2022
Kolham, 55 woningen, start september 2022

Stadskanaal
Chrysantstraat, Nieuw Buinen, 30 woningen, start 2022

Advertisment ad adsense adlogger